Voormalig Frans diplomaat wint presidentsverkiezingen Georgië

Zoerabisjvili was tot en met 2004 Française, en belandde als ambassadeur van Frankrijk in Georgië. Oppositieleider Vasjadze accepteert de verkiezingsuitslag niet.

Zoerabisjvili woensdagavond in Georgië.
Zoerabisjvili woensdagavond in Georgië. Foto Shakh Aivazov/AP

Salomé Zoerabisjvili wordt de nieuwe president van Georgië. Met bijna alle stemmen geteld in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen had ze donderdagochtend met 57 procent een royale voorsprong op haar tegenstander. Deze Grigol Vasjadze, net als zij oud-minister van Buitenlandse Zaken van het land, geeft zich nog niet gewonnen.

Zoerabisjvili wordt de eerste vrouwelijke president in de regio. De 66-jarige Zoerabisjvili, lid van regeringspartij Georgische Droom, werd in Frankrijk geboren als dochter van Georgische ouders. Ze maakte carrière als Frans diplomaat. In 2004 was ze ambassadeur in Georgië, toen ze haar Franse paspoort inleverde om minister van Buitenlandse Zaken te worden in het kabinet van president Micheil Saakasjvili.

Oppositie

Saakasjvili’s Verenigde Nationale Beweging is nu één van de elf oppositiepartijen in de alliantie onder leiding van Zoerabisjvili’s tegenstander Vasjadze. Die liet donderdagavond weten dat hij de verkiezingsuitslag niet accepteert. Hij riep zijn aanhangers op om zondag vreedzaam te demonstreren.

Oud-president Saakasjvili zelf was minder diplomatiek. De inmiddels stateloze oud-president trok de legitimiteit van de verkiezingen in twijfel en riep vanuit Warschau op de Georgische zender Rustavi 2 TV op tot massale protesten. “Wat er de afgelopen weken gebeurd is, had niets te maken met een democratisch proces en met de wil van het volk. Deze verkiezing was georganiseerd door misdadigers, oplichters en schurken.”

Het was de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van Georgië in 1991 dat een zittende president niet meedeed aan de verkiezingen, waar 1.300 buitenlandse waarnemers bij aanwezig waren. Deze verkiezingen waren de laatste directe presidentsverkiezingen in Georgië. Door een grondwetswijziging wordt de volgende president gekozen door een college van parlementariërs. De zittende president Giorgi Margvelasjvili, eveneens van Georgische Droom, was hiertegen maar ging vorig jaar na een aanvankelijk veto alsnog overstag.

Als de uitslag wordt vastgesteld in haar voordeel, wordt Zoerabisjvili op 16 december beëdigd als president.