‘Shell ontwijkt winstbelasting in Nederland al jaren’

Door het inzetten van legale aftrekposten heeft het bedrijf naar verluidt al jaren geen winstbelasting meer betaald, zeggen anonieme bronnen.

Foto Getty Images

Olieconcern Shell heeft al jaren geen winstbelasting meer betaald in Nederland. Dat meldt dagblad Trouw donderdag op basis van een vertrouwelijk document van het ministerie van Financiën en gesprekken met een aantal anonieme bronnen. Het ministerie laat desgevraagd weten niets over de fiscale situatie van individuele bedrijven te zeggen. Wat Shell zou hebben gedaan is niet illegaal.

Shell maakte vorig jaar 1,3 miljard euro winst in Nederland. Behalve het internationale hoofdkantoor in Den Haag vallen de pompstations langs de weg onder de Nederlandse activiteiten van het bedrijf, net als de fabrieken in het Brabantse Moerdijk en de olieraffinaderij in Pernis. Met behulp van aftrekposten weet het bedrijf de belasting daarover telkens op nul te krijgen, stelt Trouw.

Deze zomer publiceerde Trouw ook al over hoe Shell de dividendbelasting jarenlang ontweek. Dat kon toen door een deal met de belastingdienst.

Legaal

De tactiek van Shell is niet verboden. Zo zou het bedrijf winsten uit buitenlandse oliewinning niet in Nederland laten belasten. In het buitenland geleden verlies wordt juist wel van de Nederlandse winst afgetrokken. Shell kan volgens Trouw ook rente aftrekken voor leningen die het gebruikt voor investeringen in het buitenland. “Onze fiscale afdrachten zijn volledig in lijn met fiscale wet- en regelgeving”, zegt een woordvoerder.

Bovendien zegt het bedrijf wel degelijk vennootschapsbelasting te betalen. Shell heeft 50 procent van de aandelen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en betaalt daarover winstbelasting, blijkt ook uit de jaarverslagen van de NAM. De expliciete vraag van Trouw of dat de enige vorm van winstbelasting is die Shell betaalt, ontwijkt een woordvoerder echter.