Reggae krijgt plek op Werelderfgoedlijst

Unesco prijst de Jamaicaanse muziekstijl, bekend onder andere door Bob Marley, voor de “bijdrage aan het internationale debat over onrecht, verzet, liefde en menselijkheid”.

Bob Marley op een muur in Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Reggae heeft een plek gekregen op de Werelderfgoedlijst.
Bob Marley op een muur in Kingston, de hoofdstad van Jamaica. Reggae heeft een plek gekregen op de Werelderfgoedlijst. Foto Jewel Samad/AFP

Reggae heeft een plek gekregen op de Werelderfgoedlijst. De Jamaicaanse muziekstijl, onder meer bekend door icoon Bob Marley, wordt vanwege de sociaal-politieke rol die hij de afgelopen halve eeuw heeft gespeeld, voortaan beschermd als immaterieel erfgoed. Dat heeft Unesco donderdag besloten.

De VN-organisatie prijst de reggae voor de “bijdrage aan het internationale debat over onrecht, verzet, liefde en menselijkheid” die “een stem voor ons allemaal” vormt. Ook noemt Unesco de muziek “cerebraal, sociaal-politiek, sensueel en spiritueel”.

Reggae begon in de jaren zestig als uiting voor het leed van gemarginaliseerde groepen in Jamaica. Het genre bouwde onder meer voort op een traditie van ska, opgewekte Jamaicaanse dansmuziek van artiesten zoals Prince Buster, en het wat rustigere rocksteady.

Reggae werd populair door Bob Marley and the Wailers (‘Is This Love’, ‘No Woman No Cry’) maar ook dankzij andere pioniers, zoals de groep Toots and the Maytals en muzikant Peter Tosh. De muziek waaide snel over naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, de voormalige kolonisator van Jamaica waar veel eilandbewoners naartoe verhuisd waren na de Tweede Wereldoorlog. Ook de Nederlandse band Doe Maar werd beïnvloed door reggae.

“Reggae is uniek Jamaicaans”, reageert de Jamaicaanse minister van Cultuur, Olivia Grange, verheugd op de nieuwe status voor reggae. De eilandstaat had het verzoek gedaan voor een plek op de Unescolijst. “Het is muziek die wij gecreëerd hebben die sindsdien verspreid is naar alle hoeken van de wereld.”