Rechtszaak

Postbedrijf Sandd moet zich houden aan transport-cao

Werknemers van postbedrijf Sandd moeten worden betaald volgens de cao voor de transportsector. Dat heeft de rechter in Apeldoorn geoordeeld. De onderneming moet daarom met terugwerkende kracht personeel dat afgelopen jaren te weinig heeft gekregen compenseren, anders volgt een dwangsom. Vakbond FNV klaagde eerder dat Sandd zou weigeren de juiste arbeidsvoorwaarden voor zijn personeel te hanteren. Postbezorgers zouden in veel gevallen zelfs minder krijgen dan het minimumloon. Vandaar dat een zaak werd aangespannen. De rechter concludeert nu dat aan bezorging van post onlosmakelijk verbonden is dat die moet worden vervoerd. Daarmee valt Sandd onder de algemeen verbindend verklaarde cao voor de transportsector. FNV-bestuurder Ger Deleij zegt dat het vonnis belangrijk is voor meer zaken. De vakbond heeft ook een cao-nalevingsprocedure aangespannen tegen maaltijdbezorger Deliveroo. (ANP)