Minister en OM-top overlegden toch over zaak tegen Wilders

Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie, CDA) aan de Tweede Kamer. Van een opdracht tot vervolging zou echter geen sprake zijn geweest.

Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol tijdens de uitspraak over zijn wrakingsverzoek van het gerechtshof, afgelopen mei.
Wilders in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol tijdens de uitspraak over zijn wrakingsverzoek van het gerechtshof, afgelopen mei. Foto Remko de Waal/ANP

Toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) en toenmalig OM-topman Herman Bolhaar hebben in 2014 toch overlegd over de vervolging van PVV-leider Geert Wilders voor diens minder Marokkanen-uitspraak. Dat blijkt uit een brief die Opsteltens opvolger Ferdinand Grapperhaus (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tot nu toe hebben het ministerie en het OM altijd ontkend dat er contact is geweest over de vervolging van Wilders. In zijn brief, waarin hij Kamervragen van Wilders beantwoordt, schrijft Grapperhaus dat Bolhaar en Opstelten elkaar in april 2014 wel degelijk hebben gesproken over een mogelijke strafzaak tegen de politicus. Het ging volgens Grapperhaus om een “regulier overleg”.

Begin 2014 was het nog niet duidelijk of het OM Wilders zou vervolgen om zijn controversiële uitspraak, die hij op een verkiezingsavond in maart had gedaan. 6.400 mensen deden naar aanleiding van de ‘Minder! Minder!’-leus aangifte. Uiteindelijk maakte de aanklager in december 2014 bekend dat er een zaak tegen Wilders zou komen. De PVV-voorman zelf vermoedt dat Opstelten het OM rechtstreeks opdracht daartoe heeft gegeven.

Geen directe opdracht

Lees ook dit stuk over de eerste zitting in het hoger beroep: Wilders wraakt drie rechters tegelijk

Grapperhaus benadrukt donderdag in zijn brief dat er van een directe opdracht geen sprake is geweest. Herhaaldelijk schrijft hij dat het OM de beslissing Wilders te vervolgen zelfstandig heeft genomen. Volgens de bewindsman is het gebruikelijk dat het ministerie en de OM-top met elkaar overleggen.

Het hoger beroep in de zaak tegen Wilders gaat vrijdag verder. In december 2016 bevond de rechtbank in Den Haag hem schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde hem geen straf op. Zowel het OM als Wilders gingen in hoger beroep. Tijdens de eerste zitting in het hoger beroep, afgelopen mei, wraakte Wilders het gerechtshof.