‘Ik zou het leuk vinden als mijn eigen kinderen het later in huis nemen’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schilderij

Oranje bloem – In onvoorwaardelijke liefde (1995). 128x128cm
Oranje bloem – In onvoorwaardelijke liefde (1995). 128x128cm Schilderij van Marcel Bastiaans

‘Als je dit werk voor de eerste keer ziet denk je: wat is dat nou voor iets? Het valt nogal op, door de grootte, de kleuren en die hele grote bloem. Het schilderij is drieëntwintig jaar geleden geschilderd in opdracht van mijn ouders. Ze hadden Marcel Bastiaans, een vriend van mijn broer, gevraagd iets te maken voor hun eetkamer. Ze hebben volgens mij geen echte richtlijnen gegeven; ze wilden iets kleurrijks om het oude schilderij wat er hing te vervangen en Marcel heeft dit na een bezoek aan hun huis bedacht.

Mijn ouders vonden het prachtig. Het was heel anders dan ze verwacht hadden, opvallender, maar toen het er eenmaal hing waren ze er ontzettend blij mee.

Toen mijn moeder drie jaar geleden overleed, wilde niemand van de kinderen het bij hen in huis hangen. Mijn vader is al in 2013 overleden. We dachten allemaal dat we er geen goede plek voor hadden; het is groot dus niet iets wat je even in een hoekje of een zolderkamer weghangt. Dat zou ook zonde zijn. Achteraf besefte ik dat het bij ons eigenlijk wel kon, toen ben ik het met een busje gaan halen. Toen het er eenmaal hing dacht ik: dit is perfect.

Bij mijn ouders was het werk nooit echt uitgelicht; er was geen spot op gericht en er was minder lichtinval in die kamer dan waar het bij ons hangt. Je ziet nu veel mooier het rood van de bloem of de verfkloddertjes die het werk een driedimensionaal effect geven.

Ook de zwarte druppels die van boven naar beneden druipen, geven het werk veel diepte. Ik bekijk het nu ook anders: Toen ik het werk de eerste keer zag, dacht ik bijvoorbeeld dat de zwarte zone die van boven naar beneden loopt wel wat leek op een man met een hoge hoed die op één been staat. Nu zie ik beter dat die donkere elementen ervoor zorgen dat andere details beter opvallen.

Tot voor een aantal jaren kwamen we regelmatig met de hele familie in de eetkamer bij mijn ouders samen, bijvoorbeeld voor het paasontbijt. Het werk heeft dus een heel stuk familiehistorie meegemaakt; mijn ouders hadden vijf kinderen en dertien kleinkinderen. Ik zou het wel heel leuk vinden als mijn eigen kinderen het later in huis nemen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik hoop nu vooral dat als onze kinderen uit huis zijn en wij verhuizen, we er altijd een plek voor hebben.”

Ook een favoriet kunstwerk thuis? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl