Meer geld om permanente bewoning vakantieparken aan te pakken

Het aantal mensen dat op een vakantiepark woont groeit. Vaak gaat het om economisch kwetsbare mensen die bijvoorbeeld net een scheiding achter de rug hebben, of arbeidsmigrant zijn.

Medewerkers van de gemeente Zundert ontruimen een deel van camping Fort Oranje
Medewerkers van de gemeente Zundert ontruimen een deel van camping Fort Oranje Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) stelt bijna twee miljoen euro beschikbaar voor provincies om Nederlandse vakantieparken te verbeteren. Het geld is onder meer bedoeld om criminaliteit op de parken tegen te gaan en om te voorkomen dat mensen er permanent hun intrek nemen. Dat maakte de minister donderdag in een actieplan aan de Kamer bekend.

Ollongren maakt het geld vrij nadat deze week uit onderzoek was gebleken dat vakantieparken in Nederland vaak permanent bewoond worden. Dat mag niet, tenzij gemeenten in het bestemmingsplan hebben staan dat het park permanent bewoond mag worden. Het geld komt onder meer vrij om te voorkomen dat bewoners op een park uitgebuit worden en er criminaliteit voorkomt. Hoe dat concreet wordt ingevuld, is aan gemeenten en provincies.

Tijdrovende controles

Het onderzoek was specifiek gericht op elf parken op de Veluwe. Daaruit bleek dat tussen de 6.000 tot 9.000 mensen in ieder geval voor langere tijd op een park wonen en een vakantiehuisje dus niet als louter vakantieplek gebruiken. Op de Veluwe zou tussen de 10 en 17 procent van de parkplekken ‘bezet’ worden door permanente bewoners.

Naar schatting wonen in heel Nederland ongeveer 55.000 mensen op een vakantiepark. Het precieze aantal is lastig in te schatten omdat gemeenten niet altijd zicht hebben op de bewoners. Parken zijn vaak privébezet waardoor er niet zomaar gecontroleerd mag worden, en bovendien zijn controles een tijdrovende en kostbare klus. Daarom komt een deel van het bedrag, 450.000 euro, vrij voor zes gemeenten om op de parken te handhaven en zorg te verlenen.

Dat het aantal mensen dat zijn intrek neemt op vakantieparken in Nederland groeit, was bij de autoriteiten al bekend. Het doel van het onderzoek was om meer zicht te krijgen op welke Nederlanders er precies op zo’n park wonen. Vaak gaat het om economisch kwetsbare Nederlanders, bijvoorbeeld mensen die na een scheiding met spoed naar een woning zoeken of die door schulden niet in aanmerking komen voor een reguliere woning. Weer een deel van de bewoners kiest er bewust voor om zijn intrek in een park te nemen. Anderen zijn arbeidsmigranten die voor hun werk tijdelijk naar Nederland komen.

Niet ontruimen

Juist vakantieparken die verloederen zijn interessant voor permanente bewoning. Die zijn vaak niet meer in trek bij toeristen, en een uitbater kan daar gebruik van maken door huisjes of stacaravans als goedkope woningen aan te bieden.

De plannen van het ministerie zijn er niet opgericht om de parken te ontruimen, benadrukt een woordvoerder. Wel moet er volgens het ministerie door gemeenten goed worden nagedacht over wat er de komende jaren met verloederde parken moet gebeuren. Het ministerie is er niet op tegen dat mensen hun intrek nemen in parken, maar dan moet de gemeente wel het bestemmingsplan veranderen van toerisme naar woonplek. Een pilot van twee jaar moet uitwijzen of er parken zijn die eventueel legaal aangemerkt kunnen worden voor permanente bewoning.

Lees ook: Camping Fort Oranje gaat dicht - en dus stromen ‘buitenlanders’ toe

Vorig jaar was park Fort Oranje in het Noord-Brabantse Zundert veel in het nieuws vanwege de permanente bewoning. De camping werd ontruimd en gesloten omdat er volgens de autoriteiten te veel criminaliteit voorkwam en bewoners er waren gehuisvest onder “mensonterende omstandigheden”. Toenmalige burgemeester van Zundert Leny Poppe-de Loof sprak een soort “criminele woonwijk” waar ongeveer zeshonderd mensen vast zouden wonen. Eind juni vorig jaar ging de camping dicht.