Koninklijke Bibliotheek verwerft zeldzaam incunabel uit 15e eeuw

Aanwinst Incunabelen zijn boeken die zijn gezet met losse loden letters en zijn gedrukt in de eerste halve eeuw na de uitvinding van de boekdrukkunst.

Pagina uit Le receuil des hystoires Troyennes, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert.
Pagina uit Le receuil des hystoires Troyennes, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert. Foto Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft een zeldzame, in Nederland gedrukte incunabel verworven. Het gaat om een in 1485 of 1486 verschenen boek over de geschiedenis van Troje, Le receuil des hystoires Troyennes, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert. Incunabelen zijn boeken die zijn gezet met losse loden letters en die zijn gedrukt in de eerste halve eeuw na de uitvinding van de boekdrukkunst, vóór 1 januari 1501.

Tot voor kort beschikten alleen vier buitenlandse bibliotheken over een exemplaar van het boek, waarvan zowel een Franse als een Nederlandse editie verscheen. In de bibliotheek van het Vaticaan en de Deense Koninklijke Bibliotheek staan exemplaren van de Franse editie. De Nederlandse editie bevindt zich in de Library of Congress in Washington en de Bibliothèque Nationale de France.

De KB kocht het exemplaar van de Franse editie in juni op een veiling in Parijs. Met de aankoop was een bedrag van 151.650 euro gemoeid, ruim boven de richtprijs van het veilinghuis. Nooit eerder kocht de KB zo’n dure incunabel. Drie fondsen hebben de aankoop mogelijk gemaakt.

Pagina uit Le receuil des hystoires Troyennes, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert.
Foto Koninklijke Bibliotheek
Pagina uit Le receuil des hystoires Troyennes, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert.
Foto Koninklijke Bibliotheek
Pagina uit Le receuil des hystoires Troyennes, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert.
Foto Koninklijke Bibliotheek

Le receuil des hystoires Troyennes is geschreven door Raoul Lefèvre, een Franse priester die leefde aan het hof van Philips den Goede, Hertog van Bourgondië. Het is een fors formaat boek (26,5×19,5 cm), 388 bladzijden dik, met 48 houtsneden door een anonieme kunstenaar die bekend staat als de ‘Meester van Bellaert’.

De houtsneden maken het boek over Troje tot een van de belangrijkste incunabelen die in de Lage Landen zijn gedrukt. Dat zegt Marieke van Delft, conservator Oude Drukken bij de KB.

De KB in Den Haag bezit ruim 2.200 incunabelen en heeft de grootste collectie in de Lage Landen gedrukte incunabelen ter wereld: zo’n 900 stuks, waaronder nu tien drukken van Jacob Bellaert. In totaal zijn in de Lage Landen zeker 2.200 incunabelen gedrukt.

De aanwinst is digitaal door te bladeren op www.kb.nl/bellaert.