‘Kabinet wil elektrisch rijden aanmoedigen met forse kortingen en subsidies’

Het is de bedoeling dat in 2030 alle nieuw verkocht auto’s elektrisch zijn, melden de NOS en RTL Nieuws.

Een elektrische auto bij een oplaadstation.
Een elektrische auto bij een oplaadstation. Foto Vincent West/Reuters

Het kabinet wil er via kortingen en subsidies voor zorgen dat meer mensen elektrisch gaan rijden. In 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s elektrische aandrijving hebben, melden de NOS en RTL Nieuws donderdagavond.

De stimuleringsmaatregelen moeten in 2021 ingaan. Nederlanders die dan een elektrische auto kopen, krijgen een subsidie van 6.000 euro. Dat bedrag loopt in de jaren tot 2030 af naar 2.200 euro.

Daarnaast wil het kabinet aan de aanschaf van een elektrische auto fiscale voordelen verbinden. Tot 2025 hoeven kopers geen aanschafbelasting te betalen. Na dat jaar gaat de heffing 350 euro bedragen. Ook de motorrijtuigenbelasting komt tot 2025 te vervallen voor eigenaren van elektrische auto’s. Daarna zullen de tarieven veel lager liggen dan die voor bezitters van ‘traditionele’ auto’s.

Hogere accijnzen

Bezit van een auto met benzine- of dieselmotor moet juist minder aantrekkelijk worden. Dat wil het kabinet bereiken door de accijnzen op zowel benzine als diesel in 2020 met 1 cent te verhogen. Diesel wordt vervolgens in 2023 nogmaals 1 cent duurder.

Doel van het klimaatakkoord is een halvering van de CO2-uitstoot. Lees hier hoe dat moet gebeuren.

De NOS en RTL Nieuws baseren zich op bronnen uit de omgeving van de zogenoemde Mobiliteitstafel, één van de overleggroepen die ervoor moeten zorgen dat de doelen van het deze zomer gesloten klimaatakkoord worden verwezenlijkt. De partijen die aan de tafel zitten - naast het Rijk organisaties uit de autobranche en milieubewegingen - zijn het volgens de NOS bijna eens over de stimuleringsmaatregelen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat ook meepraat in het overleg, was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Hoe de overheid het verlies aan belastinginkomsten gaat opvangen dat de stimuleringsmaatregelen met zich meebrengen, wordt volgens de NOS nog onderzocht. Daarbij zou ook invoering van een kilometerheffing een optie zijn.