Hoofdkantoor Deutsche Bank doorzocht in omvangrijke witwaszaak

Zo’n 170 agenten doorzoeken het kantoor in Frankfurt. Aandelen van de grootste bank van Duitsland kelderden toen het nieuws donderdagochtend bekend werd.

Politiewagens staan donderdagochtend geparkeerd voor het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.
Politiewagens staan donderdagochtend geparkeerd voor het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

Het was eigenlijk niet de vraag óf, maar wanneer er blauwe zwaailichten zouden weerkaatsen in de glazen torens van het hoofdkantoor van Deutsche Bank. Het antwoord volgde donderdagochtend, kort voor 09.00 uur, toen zes politiewagens stilhielden voor de Zwillingstürme in Frankfurt. Het bleek de ontknoping van een grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken bij de grootste bank van Duitsland waar 170 agenten, belastinginspecteurs en justitiemedewerkers aan meewerkten.

Het is bepaald niet voor het eerst dat Deutsche de afgelopen weken in verband wordt gebracht met fraude. De naam van Deutsche - de vierde grootste bank van Europa - viel herhaaldelijk in een grote witwaszaak rondom de Deense bank Danske, waarbij voor zo’n 200 miljard euro aan verdachte betalingen wordt onderzocht.

De inval van donderdag staat daar los van en is uitgevoerd vanwege de Panama Papers. Dat grote datalek bij het voormalige Panamese trustkantoor Mossack Fonseca onthulde in 2016 grootschalige witwaspraktijken en belastingontduiking via offshore-rekeningen in belastingparadijzen. Volgens de aanklagers heeft Deutsche meer dan negenhonderd klanten geholpen met het opzetten van ‘offshore-bedrijven’, onder meer op de Britse Maagdeneilanden. De klanten konden zo illegaal verkregen geld wegsluizen buiten het zicht van toezichthouders. Het bestaan van de rekeningen - waar voor 311 miljoen euro aan betalingen overheen zou zijn gegaan – werd verzwegen.


De agenten namen donderdag computers en zakelijke documenten mee uit Frankfurt. Ook bij vijf andere filialen in Duitsland vonden invallen plaats. Twee bankmedewerkers zijn aangehouden en gelden als verdachte in de zaak. Deutsche Bank laat donderdag in een verklaring weten “volledig mee te werken” aan het onderzoek.

Met de inval lijdt de bank opnieuw forse imagoschade. Sinds de onthulling van de Panama Papers wordt Deutsche geplaagd door schandalen rond fraude en andere malversaties. Vorig jaar werd Deutsche voor omgerekend ruim 614 miljoen euro beboet in de VS en het Verenigd Koninkrijk vanwege witwasconstructies via rekeningen van de bank. Ook schikte Deutsche voor honderden miljoenen vanwege de rol van handelaren van de bank in de Libor-rentemanipulatiefraude. In 2016 trof Deutsche bovendien een megaschikking van 7,2 miljard dollar met de Amerikaanse autoriteiten wegens het verkopen van ‘giftige’ hypotheken in 2008.

De boetes en schikkingen hakken er ook in op de jaarrekening. De afgelopen drie jaar maakte Deutsche verlies. Omdat de financiële resultaten van de verschillende takken van Deutsche ook te wensen laten, staat het aandeel al tijden onder druk op de beurs. In een jaar tijd halveerde de koers tot zo’n 8 euro. Toen de politie-inval donderdagochtend bekend werd ging de koers met bijna 3 procent onderuit.