Georgië krijgt ex-Franse diplomaat als president

Salomé Zoerabisjvili De dochter van Georgische ouders was voor Frankrijk ambassadeur in Georgië, en werd voor Georgië minister van Buitenlandse Zaken.

Salomé Zurabishvili, woensdag op een persconferentie in de Georgische hoofdstad Tiblisi.
Salomé Zurabishvili, woensdag op een persconferentie in de Georgische hoofdstad Tiblisi. Foto Shakh Aivazov/AP

Salomé Zoerabisjvili wordt de nieuwe president van Georgië. Met bijna alle stemmen geteld in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen had ze donderdagochtend met 57 procent een royale voorsprong op haar tegenstander. Deze Grigol Vasjadze, net als zij oud-minister van Buitenlandse Zaken van het voormalige Sovjetland in de Kaukasus, geeft zich nog niet gewonnen.

Zoerabisjvili wordt de eerste vrouwelijke president in de regio. De 66-jarige Zoerabisjvili, lid van regeringspartij Georgische Droom, werd in Frankrijk geboren als dochter van Georgische ouders. Ze maakte carrière als Frans diplomaat. In 2004 was ze ambassadeur in de Georgische hoofdstad Tiblisi, toen ze haar Franse paspoort inleverde om minister van Buitenlandse Zaken te worden in het kabinet van toenmalig president Micheil Saakasjvili, de politicus die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs en van 2015-2016 gouverneur was in Odessa, de havenstad in Oekraïne .

Saakasjvili’s Verenigde Nationale Beweging is nu één van de elf oppositiepartijen in de alliantie onder leiding van Zoerabisjvili’s tegenstander Vasjadze. Die kondigde op een persconferentie overleg aan met de leden van de alliantie. „We hebben besloten om de mening van onze aanhang te vragen en op basis daarvan een strategie te bepalen”, zei hij.

Oud-president Saakasjvili zelf was minder diplomatiek. De inmiddels stateloze oud-president trok de legitimiteit van de verkiezingen in twijfel en riep vanuit Warschau op de Georgische zender Rustavi 2 TV tot massale protesten op. „Wat de afgelopen weken gebeurd is, had niets te maken met een democratisch proces en met de wil van het volk. Deze verkiezing was georganiseerd door misdadigers, oplichters en schurken.”

De verkiezingen in Georgië worden gevolgd door meer dan 1.300 buitenlandse waarnemers. Als de uitslag wordt vastgesteld in haar voordeel, wordt Zoerabisjvili op 16 december beëdigd als president.