Een wolk, paniek en de zakkenrollers slaan toe

Nieuwe berovingsmethode Dieven hebben een nieuwe methode gevonden. Op grote dancefeesten veroorzaken ze chaos door met pepperspray te spuiten.

Amsterdam Dance Event.
Amsterdam Dance Event. Foto Paul Bergen/ANP

Opeens voelde Daan (34) een ruk aan zijn nek. Het was op een heel drukke plek op de dansvloer, grenzend aan de bar. „Ik voelde dat mijn ketting weg was”, zegt hij. „Een gouden schakelketting met mijn gouden trouwring eraan. Toen ik omkeek, zag ik nog net een arm achter hoofden wegvluchten.”

Later op de avond zag Daan – in verband met zijn werk wil hij niet met zijn achternaam in de krant – hoe een mensenmenigte vanuit het midden „uit elkaar stoof”. „Ze hadden last van traanogen, braakneigingen, zweetaanvallen. Het was snel duidelijk dat er met iets was gespoten.”

Pepperspray. Behalve op het hardstylefeest Qlimax in de Geldredome, waar Daan afgelopen zaterdag was met zo’n 27.000 anderen, werd het ook rondgespoten op vier feesten tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober. En festival Thuishaven in Amsterdam ontruimde zondag een loods vanwege pepperspray. Een geraffineerde methode: zakkenrollers verstoppen de spray bijvoorbeeld in een aansteker, en tijdens de chaos die het spul veroorzaakt, slaan ze toe.

De politie heeft na het incident in de Geldredome drie aangiften binnen gekregen, zegt een woordvoerder. „We zien dit fenomeen vaker. Zakkenrollers en ‘kettingtrekkers’ spuiten pepperspray zodat het slachtoffer even niets ziet. Daardoor is er geen signalement.”

In één keer een grote buit

De methode is relatief nieuw, zegt ‘boevenspotter’ Jaime van Gastel, die voor zijn YouTube-kanaal meer dan duizend zakkenrollers spotte die de politie vervolgens aanhield. „Hier moet je getraind voor zijn”, zegt hij. „Als je niet weet hoe je moet sprayen, krijg je zelf pijn in je ogen.”

De pepperspray-methode is niet de gemakkelijkste manier van rollen. Dat is volgens Van Gastel de hele avond rondlopen en telefoons en portemonnees stelen. „Deze mensen willen in één keer een grote buit. Ik denk dat ze eerst observeren en dan toeslaan bij groepjes met veel dure kettingen en telefoons, die onder invloed zijn van drugs of alcohol.”

Dat de daders met pepperspray de beveiliging kunnen passeren, verbaast Van Gastel niets. „Beveiligers moeten duizenden mensen fouilleren. En het moet snel. Het is geen Schiphol ofzo. Die zakkenrollers hebben zelfgemaakte spraytjes en die doen ze bijvoorbeeld tussen hun benen. Bij je geslachtsdeel word je toch niet gefouilleerd.”

Rian van Diedenhoven (31) was vorig jaar met vriendinnen op het festival Welcome to the Future in Amsterdam. Ze stonden bij een half-overdekt podium te schuilen, toen ze merkten „dat er iets was”. „Er was een soort wolk, mensen begonnen te hoesten. Iedereen was paniekerig. We wisten niet wat het was, het kon ook gifgas zijn.”

Een vriendin kreeg geen lucht en rende weg. Het halfuur daarna hadden ze kriebel in hun keel. Beroofd waren ze niet, wel „erg geschrokken”. Pas later, toen er iets over in het nieuws kwam, begrepen ze dat het zakkenrollers waren geweest.

Ook Daan hoorde op het feest niets over het voorval. Omdat hij bekend was met de methode en hij nog een jongen sprak wiens ketting was gestolen, wist hij dat het pepperspray was. „Ze hadden ons best kunnen informeren. Er was een MC, die stond de hele avond dingen te roepen.”

Voorlichting was ook verstandig geweest, vindt hij. „Dit gebeurt vaker. Dan is het goed te laten weten wat je in zo’n geval moet doen. Ik ben bijvoorbeeld niet naar de beveiliging gegaan toen mijn ketting was gejat. Ik had drugs gebruikt en was bang dat er dan wat zou gebeuren.” De volgende ochtend thuis vertellen dat je trouwring weg is – dat is niet leuk, hoewel de avond verder „top” was.