Chemieconcern Bayer schrapt 12.000 banen

Het is nog onduidelijk of er ook in Nederland medewerkers van de Duitse multinational worden ontslagen.

De hoofdvestiging van Bayer in het Duitse Leverkusen.
De hoofdvestiging van Bayer in het Duitse Leverkusen. Foto Sascha Steinbach/EPA

Bij de Duitse chemieconcern Bayer gaan de komende drie jaar wereldwijd 12.000 banen verdwijnen. Die maatregel is onderdeel van een herstructurering die in 2022 voor een besparing van 2,6 miljard euro moet zorgen, heeft de multinational donderdag aangekondigd.

Of er ook bij Nederlandse vestigingen van Bayer personeel moet vertrekken, en zo ja hoeveel, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het bedrijf kon daar nog geen mededelingen over doen. Wel schrijft Bayer dat het grootste deel van de ontslagen in Duitsland gaat vallen. Enkele van de afdelingen waar mensen weg moeten, zoals die voor zelfzorgproducten en gewassen, hebben vestigingen in Nederland.

In totaal heeft Bayer wereldwijd 118.200 mensen in dienst. 1.200 van hen werken bij de Nederlandse vestigingen in Amsterdam, Bergschenhoek, Enkhuizen, Maastricht, Mijdrecht en Wageningen.

Diergeneesmiddelen

Lees ook: Waarom wil Bayer Monsanto zo graag, en waarom zou dat een slecht idee zijn?

Om nog meer kosten te besparen gaat Bayer waarschijnlijk ook de diergeneesmiddelentak afstoten. Dat zou volgend jaar moeten gebeuren. Het bedrijf bekijkt nog hoe het de afdeling van de hand gaat doen.

Verder verwacht Bayer de komende jaren te gaan profiteren van de aankoop van zaadveredelaar en bestrijdingsmiddelenfabrikant Monsanto. Deze zomer rondden de twee bedrijven de mega-overname af. Er was met de deal zo’n 53 miljard euro gemoeid. Voor het zover was, moest Bayer van Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten wel verschillende bedrijfsonderdelen verkopen.