Twee rapportenBritse economie is in alle gevallen slechter af na de Brexit

Doorrekeningen In het zwartste scenario, bij een No Deal, valt de Britse economie tot wel 10,7 procent kleiner uit dan als de Britten in de EU blijven.

Welke vorm de Brexit komend jaar ook krijgt, het Verenigd Koninkrijk is economisch slechter af dan als het binnen de EU blijft. Dat blijkt uit twee studies van de Britse regering en de Bank of England die woensdag zijn gepubliceerd. In het zwartste scenario (No Deal) valt het bruto binnenlands product over vijftien jaar tot wel 10,7 procent lager uit dan wanneer de Britten binnen de EU blijven. Rond het Brexit-referendum wekten Leave-voorstanders juist de indruk dat een vertrek uit de EU economisch goed voor het Verenigd Koninkrijk zou zijn. In de Vote Leave-campagne werd gesteld dat de EU 350 miljoen pond per week kostte en dat EU-regels „zeer beschadigend” voor de economie waren. Zelfs in het meest positieve scenario zou de economie 0,6 procent slechter af zijn. (NRC)