Britse economie flink slechter af na Brexit

Doorrekeningen In het zwartste scenario, bij een No Deal, valt de Britse economie tot wel 10,7 procent kleiner uit dan als de Britten in de EU blijven.

Welke vorm de Brexit komend jaar ook krijgt, het Verenigd Koninkrijk is economisch slechter af dan als het binnen de Europese Unie blijft. Dat blijkt uit twee lijvige langverwachte studies van de Britse regering en de Bank of England die woensdag zijn gepubliceerd. In het zwartste scenario (een No Deal) valt het bruto binnenlands product over vijftien jaar tot wel 10,7 procent lager uit dan wanneer de Britten binnen de EU blijven.

Tegen de BBC erkende minister van Financiën Philip Hammond dat de economie niet bij een Brexit gebaat is. „Als je het puur economisch bekijkt, hangt er een prijskaartje aan uittreding”, vanwege de handelsbelemmeringen die optreden.

Rond het Brexit-referendum wekten Leave-voorstanders juist de indruk dat een vertrek uit de EU economisch goed voor het Verenigd Koninkrijk zou zijn. In de Vote Leave-campagne werd gesteld dat de EU 350 miljoen pond per week kostte en dat EU-regels „zeer beschadigend” voor de Britse economie waren. Men schermde ook met het vermeende voordeel van het zelf sluiten van handelsakkoorden met landen als China.

Uit de woensdag gepresenteerde studies blijkt dat de Britse economie niets opschiet met een Brexit. Zelfs in het meest positieve scenario zou de economie 0,6 procent slechter af zijn.

Afgelopen weekend stemden EU-regeringsleiders in met de Brexitdeal die May en haar team met Europese onderhandelaars overeenkwamen. Deze verse Brexitdeal is niet doorgerekend. Maar omdat de studies scenario’s bevatten die dicht bij deze Brexitdeal liggen, gaan Britse media ervan uit dat de Britse economie onder Mays Brexitplan straks 3,9 procent slechter af is. The Financial Times rekent voor dat de levensstandaard per Brit daardoor 1.100 euro per jaar lager uitvalt.

Daartoe moet het Britse parlement op 11 december instemmen met de Brexitdeal. En dat is nog ernstig de vraag. Binnen May’s partij is een harde pro-Brexit-kern die Mays onderhandelingsresultaat niks vindt en die tegenstand klinkt ook vanuit de oppositie. Het wegstemmen van Mays Brexit brengt een No Deal-scenario akelig dichtbij en dat betekent een nóg hardere tik voor de Britse economie.