Voorzitter Geert Dales van 50Plus ontdoet zich van bestuursleden

Partijvoorzitter Geert Dales heeft een interne strijd binnen 50Plus gewonnen en belooft nu de structuur en cultuur van de partij te veranderen.

Partijvoorzitter Geert Dales tijdens de ingelaste ledenvergadering van 50Plus.
Partijvoorzitter Geert Dales tijdens de ingelaste ledenvergadering van 50Plus. Foto Maarten Hartman / ANP

Partijvoorzitter Geert Dales is erin geslaagd zich van drie medebestuursleden van 50Plus te ontdoen. Op een speciaal daarvoor belegde ledenvergadering in Driebergen kwam het donderdagavond niet eens tot stemming. Toen de drie bestuurders, Henk Jan Verboom, Helena Bosch en Marc van Rooij, na drie uur onenigheid merkten dat de leden niet op hun hand waren, trokken zij zich één voor één terug.

Dales wint hiermee een interne strijd die vrijwel direct na zijn aantreden in mei begon. Met de steun van partijleider Henk Krol en drie overgebleven bestuursleden belooft Dales nu de de bestuursstructuur en de cultuur „van roddel en achterklap, van negativisme” te veranderen.

50Plus is in de acht jaar dat de partij bestaat voornamelijk in het nieuws geweest om interne, publiekelijk uitgevochten ruzies. Dat is onder Dales tot nu toe niet anders. Bijna tweehonderd leden waren naar de plotseling belegde vergadering gekomen, vooral om hun onvrede te spuien over de gang van zaken. Ze zeiden zich „dood te schamen” voor „schandelijke vertoning” en „lawine aan verwijten”. Een poging van leden om de vergadering voor de pers besloten te houden, om niet weer de vuile was buiten te hangen, werd door Dales geblokkeerd.

De interne ruzie had, zo bekenden alle betrokkenen, niets te maken met inhoudelijke conflicten over de partijkoers, maar met botsende karakters, grote ego’s en de manier waarop de partij georganiseerd is.

Dales presenteerde zichzelf als slachtoffer van interne „verwijten, ruzie en bagger”, maar beloofde ook op te treden en de partij vooruit te helpen. Zijn drie tegenstanders kwamen niet verder dan nog een keer herhalen in welke weinig relevante bestuursdiscussies zij door Dales waren dwarsgezeten.

Zaterdag vindt, opnieuw in Driebergen, het reguliere partijcongres plaats van 50Plus. Hoewel Dales donderdag voldoende bijval kreeg, zijn er ook initiatieven om hem zaterdag alsnog af te zetten.

Ellen Verkoelen, die namens de partij in de gemeenteraad van Rotterdam zit, heeft er een hard hoofd in dat de conflicten nu zijn opgelost. „We moeten de partij professionaliseren”, zei zij achteraf. En als dat lukt, komt de partij pas echt in een spannende strijd verwikkeld. „Dan moeten we eindelijk eens bepalen wat voor partij we zijn. Gaan we naar links of gaan we naar rechts.”