Aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel stopt bij Nederlands hockeyelftal

Carlien Dirkse van den Heuvel geeft voorkeur aan haar carrière als fysiotherapeut. Ze speelde 203 wedstrijden voor Oranje.

Carlien Dirkse van den Heuvel (rechts) tijdens een EK-wedstrijd tegen België in 2013. Naast haar de in 2016 gestopte Maartje Paumen. Dirkse van den Heuvel debuteerde in 2008 in oranje.
Carlien Dirkse van den Heuvel (rechts) tijdens een EK-wedstrijd tegen België in 2013. Naast haar de in 2016 gestopte Maartje Paumen. Dirkse van den Heuvel debuteerde in 2008 in oranje. Foto Koen Suyk/ANP

Carlien Dirkse van den Heuvel (31) stopt per direct als hockeyinternational. Dat heeft de aanvoerder van het Nederlands vrouwenelftal donderdag aangekondigd in een interview met de site Hockey.nl. Dirkse van den Heuvel speelde 203 wedstrijden in Oranje. Haar carrière als hockeyster voor Oranje blijkt niet langer te combineren met haar werk als fysiotherapeut.

Met het besluit is de gewonnen WK-finale van afgelopen zomer de laatste interland die Dirkse van den Heuvel speelde. “Ik bedacht me pas later: de WK-finale als laatste interland. Hoe mooi is dat”, zegt ze in haar afscheidsinterview.

Fysio

Om haar beroep te kunnen blijven beoefenen moet ze een minimaal aantal behandelingen per jaar uitvoeren. Door te blijven hockeyen tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio kwam dat aantal behandelingen in gevaar, zegt de aanvoerder van Oranje.

De Nederlandse vrouwen verpulverden Ierland in de WK-finale deze zomer en prolongeerden hun wereldtitel van vier jaar eerder: Oranje regeert over de hockeyarmoede.

“Uiteindelijk moest ik dus kiezen tussen mijn BIG-registratie en een gouden medaille in Tokio. Toen ik hem zo stelde, was die beslissing niet meer moeilijk. Ik weet nog dat ik zó blij was dat ik mijn diploma haalde.”

In aanloop naar de Champions Trophy in China stelde ze bondscoach Alyson Annan op de hoogte van haar besluit. Zonder Dirkse van den Heuvel, die last heeft van een tennisarm, won Nederland het toernooi zondag, door Australië in de finale overtuigend te verslaan.

Zo zwaait Dirkse van den Heuvel af met indrukwekkende statistieken in Oranje. In de tien jaar bij de nationale ploeg verloor ze maar 13 van haar 203 interlands, en scoorde ze 28 keer. Aan elk van de achttien toernooien waaraan ze meedeed hield Dirkse van den Heuvel een medaille over. In negen gevallen was die goud, waaronder twee keer op een WK en één keer op de Olympische Spelen.

Dirkse van den Heuvel speelt in ieder geval nog dit en volgend seizoen voor haar club SCHC Bilthoven, en gaat daarnaast 20 uur per week aan de slag als fysiotherapeut in Hilversum.