Zeg ‘ns Aaa-acteur Manfred de Graaf (79) overleden

De Graaf vertolkte in de populaire VARA-sitcom de rol van de chirurg Hans Lansberg. Het was een van de langstlopende comedyseries op de Nederlandse televisie ooit.

Carry Tefsen en Manfred de Graaf als Mien Dobbelsteen en dokter Lansberg in Zeg 'ns Aaa.
Carry Tefsen en Manfred de Graaf als Mien Dobbelsteen en dokter Lansberg in Zeg 'ns Aaa. Foto ANP

Manfred de Graaf, bekend uit de Nederlandse comedy Zeg ‘ns Aaa, is dinsdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft persbureau ANP woensdagochtend. De acteur was al sinds begin dit jaar ernstig ziek.

De Graaf vertolkte in de VARA-sitcom Zeg ‘ns Aaa de rol van de chirurg Hans Lansberg. Tussen 1981 en 1993 werden meer dan tweehonderd afleveringen uitgezonden van de serie waarin ook Carry Tefsen (als Mien Dobbelsteen) en Sjoukje Hooymaayer (als Lydie van der Ploeg) een rol vertolkten. Het was daarmee een van de langstlopende comedyseries op de Nederlandse televisie ooit.

Vanaf het begin trok de sitcom over een artsengezin wekelijks zo’n vier miljoen kijkers. In 2009 kwam RTL4 met een nieuwe versie, maar die was aanzienlijk minder succesvol. Een deel van de oorspronkelijke cast keerde terug in hun oude rol, maar De Graaf deed niet meer mee.

Sjoukje Hooymaayer

Hooymaayer - in de serie de vrouw van De Graaf - overleed op 19 september van dit jaar aan vergevorderde eierstokkanker. Eerder had ze zich al teruggetrokken uit een theatertour.

Naast Zeg ‘ns Aaa vertolkte De Graaf rollen in onder meer Turks Fruit en Goede Tijden, Slechte Tijden. Ook was hij een gevierd toneelspeler, onder meer bij De Haagsche Comedie en het Rotterdams Toneel. Zijn laatste voorstelling was de theatercomeback van Zeg ‘ns Aaa in 2003, deze theaterversie werd goed ontvangen.