Voormalige officier van justitie twijfelt over schuld Ghosn

Auto-industrie Een vermaarde Japanse advocaat trekt de beschuldigingen aan het adres van Carlos Ghosn flink in twijfel.

De Nissan-topman Carlos Ghosn werd vorige week gearresteerd. Hij zou inkomen niet gemeld hebben.
De Nissan-topman Carlos Ghosn werd vorige week gearresteerd. Hij zou inkomen niet gemeld hebben. Foto KAZUHIRO NOGI/AFP

Het is verre van zeker dat de ontslagen Nissan-topman Carlos Ghosn een misdaad heeft begaan. Dat heeft de vermaarde Japanse advocaat en voormalig officier van justitie Nobuo Gohara maandag gezegd tijdens een persconferentie bij de Foreign Correspondents Club Japan in Tokio.

Ghosn zou, naast andere ongeregeldheden, over een periode van vijf jaar vijf miljard yen (38,9 miljoen euro) van zijn salaris hebben verzwegen in Nissans financiële jaarverslagen aan de Japanse effectenbeurs. Dit zou een schending zijn van de Japanse wet voor financiële diensten en de effectenbeurs. De Japanse krant Asahi Shimbun berichtte maandag dat Ghosn ook nog eens drie miljard yen (23,3 miljoen euro) aan inkomen niet zou hebben vermeld.

Ghosn, topman van automaker Renault en deze week weggestuurd bij partners Nissan en Mitsubishi, werd vorige week maandag in Tokio gearresteerd. Hij wordt vastgehouden voor verhoor in een detentiecentrum in de Japanse hoofdstad.

Aanklacht onduidelijk

„Het is gangbare procedure voor openbare aanklagers om voldoende hard bewijsmateriaal te verzamelen en juridische instanties te raadplegen, maar deze keer is het niet duidelijk wat het verborgen inkomen omvat”, aldus Gohara.

Het kan volgens de advocaat gaan om een concreet bedrag, om een beloning waarvan de waarde is gekoppeld aan de koers van de aandelen, of om een toegezegde betaling. Het kan ook zijn dat de buitenlandse woningen, bekostigd door Nissan, waren bedoeld als deel van Ghosns inkomen.

Wat voor schending van de Japanse wet heeft plaatsgevonden, hangt volledig af welke van deze vier het betreft, en wie erbij betrokken was. „Dit is momenteel volledig onduidelijk”, zegt Gohara.

Lees ook:‘Ontslag Ghosn is als een coup d’état binnen Nissan’

Volgens de advocaat zijn er steeds meer aanwijzingen dat de arrestatie is gebaseerd op een belofte dat Ghosn de – verondersteld verzwegen – vijf miljard yen pas zou ontvangen na zijn vertrek bij Nissan. „De officieren van justitie stellen dat een dergelijke belofte ook vermeld moet worden in het financieel jaarverslag.” Gohara meent dat die interpretatie fout is omdat het onduidelijk is of Ghosn dat bedrag ook werkelijk gaat ontvangen.

Het is in Japan gebruikelijk dat bestuurders na hun pensionering betalingen van het bedrijf ontvangen, zegt Gohara. „Maar ik kan me niet herinneren dergelijke toekomstige betalingsverplichtingen ooit te hebben gezien in financiële verslagen.” Naar deze norm plegen bijna alle bestuurders in Japan een misdaad. Gohara plaatst dan ook „grote vragen over de wettigheid van Ghosns arrestatie”.

In antwoord op een vraag van een journalist of Ghosn ook gearresteerd zou zijn als hij Japans was geweest, zei Gohara dat dat waarschijnlijk niet zou zijn gebeurd.