Recensie

Recensie

Vijftien jaar leuke wetenschapsverhalen

Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Quest brengt de redactie een boek uit met de beste artikelen uit het populair-wetenschappelijk tijdschrift, zoals de concurrent Kijk deze zomer bij hun vijftigjarig bestaan ook de beste verhalen bundelde in een boek.

Best of Quest is leuk om doorheen te bladeren, net als door iedere Quest eigenlijk, en in deze uitgave komen de redacteuren ook nog aan het woord. Ze vertellen hoe een artikel tot stand kwam, over de lezer die in de rubriek ‘Vraag en Antwoord’ zijn eigen vragen beantwoordde, en dat de proefuitgave van Quest in z’n geheel door de papierversnipperaar ging, omdat het bestond uit saaie, vertaalde artikelen en niet de vlotte toon had die de Quest nu kent.

Is dat nodig, een redactie die leuke anekdotes deelt? Ja, dat is nodig. Het aantal lezers van de Quest daalt, net als van het gros van de Nederlandse tijdschriften. Dus dan mag je als redactie jezelf in de schijnwerpers zetten en de lezers vertellen waarom Quest zo’n énig tijdschrift is.

Transparantie in de journalistiek, het laten zien van gezichten van redacteuren en vertellen hoe verhalen tot stand komen, is een groeiend fenomeen. Steeds meer kranten en tijdschriften gunnen de lezer een blik achter de schermen. Maar er is een dunne grens tussen transparantie en ‘Wij wc-eend adviseren wc-eend’. Dat blijkt uit de inleiding van hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp, die schrijft dat ze bij Quest de lezers „op een léúke manier wijzer maken”. In tegenstelling tot alle andere redacties die over wetenschap schrijven?

De redactie koos naast een mooie serie waarin Flits de laboratoriummuis gevolgd werd, en een artikel over lichaamsvreemde objecten (niet lezen vlak na het eten), ook de beste afleveringen van de rubrieken ‘Vraag en Antwoord’ en ‘Kort’ en ‘Vak apart’. Kortom, het jubileumexemplaar van Quest is een mooi overzicht van vijftien jaar leuke en opmerkelijke wetenschapsverhalen.