‘Stevie’ Bergwijn is niet meer weg te denken

Champions League Niet alleen kan hij op hoge snelheid richting het vijandelijke doel dribbelen in de drukste delen van het veld, zelfs vanuit een actie houdt hij tegenwoordig het overzicht. Maar aan het verlies van PSV tegen Barcelona kon ook smaakmaker Steven Bergwijn niets doen.

PSV-speler Steven Bergwijn (rechts) in duel met Nelson Semedo van Barcelona. Foto ANP Pro Shots
PSV-speler Steven Bergwijn (rechts) in duel met Nelson Semedo van Barcelona. Foto ANP Pro Shots

Heel even, na een slordig positiespelletje halverwege de warming-up, is er een blik naar de andere helft. Steven Bergwijn ziet Lionel Messi tussen de Barcelonaspelers. En gaat dan onverstoorbaar verder met zijn eigen opwarming. Vanuit de nok van het stadion oogt de aanvaller klein, 1.78 meter, hij is puur spier. Balletje spelen met Luuk de Jong en Hirving Lozano, zijn veel scorende kompanen in de PSV-aanval. Wat brengt vanavond, thuis in de Champions League tegen Barcelona, de laatste kans op overwintering in de Europa League? Een aai over het gras, zoals hij altijd doet, en nog even de catacomben in.

In 2008 stond een tienjarig Amsterdams jochie in een Spaans hotel ingetogen trots op de foto met Barcelona-idool Messi, toen 21 en nog met lang haar. Net zeventien was Bergwijn bij zijn debuut in het eerste van PSV. Uitgegroeid tot smaakmaker in de eredivisie, nu zelf 21 en na zijn eerste drie interlands al niet meer weg te denken uit de aanval van het nieuwe Oranje. Dribbels, assists, goals. Steile weg omhoog. „Bergwijn is top, misschien wel Europese top”, loofde PSV-coach Mark van Bommel in oktober in voetbaltijdschrift VI. „Nu al.”

Geen jongensromantiek van foto’s meer, maar nu zichzelf bewijzen in de wereld van het grote voetbalgeld. Bergwijn is samen met Lozano een van de twee spitsen, De Jong zakt naar het middenveld. Vechten om duelletjes te winnen, dat is alles. Gaston Pereiro raakt de paal en mist een kans van dichtbij. Bergwijn ziet een actie vanaf rechts mislukken. Na een doorbraak vlak voor rust krijgt hij genadeloos een hand van een tegenstander in het gezicht. Uit de vrije trap kopt De Jong op de lat.

Aan de andere kant wandelt Messi, loerend op momenten. Een paar waarschuwingsschoten gaan over of worden gestopt. Dan die weergaloze dribbel, in de 41ste minuut, langs drie PSV’ers. Hogeschool, zoals de Argentijnse maestro eerder het duel in Barcelona (4-0) al met drie treffers vrijwel in z’n eentje besliste. Bergwijn moet harder werken in een ploeg met minder balbezit. En tussen drie Barcelonaspelers vindt hij geen ruimte.

Lees ook: PSV na verlies uitgeschakeld van overwintering Europees voetbal

Altijd met Nouri een duo

In het begin, vanaf de jongste jeugd bij Ajax, was er de intuïtieve dribbelaar. Appie Nouri en Stevie Bergwijn waren net zo goed als ooit Gerald Vanenburg en Marco van Basten, stelt auteur Henk Spaan in zijn ontroerende ode Nouri de belofte, over de Ajacied die in de zomer 2017 werd getroffen door een hartstilstand en daaraan blijvende hersenschade overhield. „Het dodelijkste duo van de Nederlandse velden”, waren ze volgens Spaan, totdat vader Bergwijn met een witte zakdoek naar de trainer zwaaide omdat die zijn zoon op de bank hield. Dan maar naar PSV.

„Maradona”, klonk het vorig jaar na zijn meesterwerk uit bij FC Utrecht (1-7): een dribbel van 25 meter, vijf man inclusief de keeper voorbij en goal. Maar met de typering ‘driftige dribbelaar’ doe je Bergwijn tekort, stelt David Endt. De voormalige teammanager van Ajax zag hem in de jeugd al spelen en concludeert dat de aanvaller cruciale dingen heeft bijgeleerd. „Hij heeft zich spectaculair ontwikkeld. Alles wat hij doet, is nu gericht op effect voor het team. Hij kan scoren, maar houdt ook oog voor de spelers om hem heen.”

Precies dat maakt Bergwijn uitzonderlijk. Niet alleen kan hij op hoge snelheid richting het vijandelijke doel dribbelen in de drukste delen van het veld, zelfs vanuit een actie houdt hij tegenwoordig het overzicht. Nederland-Frankrijk: loepzuivere bal schuin opzij naar ‘grote broer’ Memphis Depay. Spurs-uit: Donyell Malen vrij voor de keeper gezet. Tegen Heerenveen zaterdag een vloeiende passeerbeweging plus voorzet op maat (1-0) en een splijtende pass door de as die de derde goal inleidt.

Cijfers dit seizoen? Vijf goals, zeven assists en handenvol kansen gecreëerd. Logisch dat buitenlandse topclubs op hem azen, al tekende hij begin dit seizoen bij tot 2022.

Na een uur is Bergwijn gefrustreerd als zijn schot richting doel wordt gekraakt. Nog geen minuut later slalomt Messi na een één-twee met Dembele in het strafschopgebied met een weergaloze dribbel langs twee PSV-ers, om de bal hard in de bovenhoek te knallen. Na de 0-2 (Gerard Piqué) mist Bergwijn net als later Lozano een grote kans. Wat de veelbelovende dribbelaar rest, is een applausje van het publiek als hij in de 78ste minuut wordt gewisseld. Nog een kwartiertje Messi kijken en juichen als De Jong 1-2 maakt. Goeie les.