‘Sterrennacht’ op de gracht

Amsterdam Light Festival Het Servische kunstenaarsduo Ivana Jelic en Pavle Petrovic brengt ‘De Sterrennacht’ van Van Gogh naar Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival.

1.400 acrylbuisjes lichten op in het kunstwerk Starry Night van Ivana Jelic en Pavle Petrovic.
1.400 acrylbuisjes lichten op in het kunstwerk Starry Night van Ivana Jelic en Pavle Petrovic. Foto Olivier Middendorp

De beroemde Sterrennacht van Vincent van Gogh fonkelt de komende weken boven de gracht in Amsterdam, als onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Donderdagavond opent de zevende editie van het festival met lichtkunstwerken van nationale en internationale kunstenaars.

Het lichtkunstwerk Starry Night van het Servische kunstenaarsduo Ivana Jelic (architect) en Pavle Petrovic (ontwerper) staat op de brug over de Herengracht achter het Spui. Het is geïnspireerd door het beroemde doek De sterrennacht (1889), dat Vincent van Gogh in Zuid-Frankrijk schilderde. Het kunstwerk bestaat uit een reusachtig scherm waarop 1.400 buisjes van acryl zijn bevestigd; met behulp van ledlampjes lichten die op en verbeelden de wilde penseelstreken van het oorspronkelijke schilderij. Met dit kunstwerk vragen de kunstenaars aandacht voor de sterrenhemel als zeldzaam verschijnsel boven de stedelijke bebouwing. Ze zouden zelfs de stadsverlichting willen aanpassen: hoe donkerder hoe meer sterren we zien.

Lees ook: Pluisjes van paardenbloemen, een monsterspin en leeslampjes

Vooral langs de Herengracht zijn kunstwerken opgesteld, maar ook bij de Beurs van Berlage, aan het IJ en de Korte Prinsengracht. Het thema van het festival is The Medium is the Message, naar de beroemde uitspraak van de Canadese filosoof Marshall McLuhan.

Andere kunstenaars die meedoen aan Amsterdam Light Festival zijn Jeroen Henneman met Two Lights in de Gouden Bocht, Peter Vink die de brug over het Oosterdokseiland voorziet van lichtende structuren en Frank Foole die op de lichtgrijze gevels van de Herengracht het werk Waiting… plaatst, een reusachtige versie van het draaiende wachtwieltje op onze computerschermen. De route is per fiets of wandelend te volgen; ook is er de mogelijkheid vanaf het water op een rondvaart de kunstwerken te zien.

Amsterdam Light Festival, T/m 20/1/19. Inl: amsterdamlightfestival.nl.