Sterke afname Nederlandse afvalexport naar China

De opkomende wereldmacht was in 2016 nog verantwoordelijk voor de helft van wereldwijde plastic afvalverwerking, maar is begin dit jaar gestopt met een groot deel van de afvalimport.

Afval in de haven van Hongkong. China heeft de afvalimport sterk verminderd.
Afval in de haven van Hongkong. China heeft de afvalimport sterk verminderd. Foto Alex Hofford/EPA

De Nederlandse export van industriële producten naar China is dit jaar met 15 procent afgenomen, onder meer door een scherpe daling van de totale uitvoer van afval naar de opkomende wereldmacht. Dat blijkt uit cijfers van het CBS donderdag. Eerder was China een van de belangrijkste landen om afval te recyclen, maar omwille van de volksgezondheid deed het Aziatische land een groot deel van alle afvalimport in de ban.

De eerste acht maanden van 2018 werd in totaal voor bijna 4,8 miljard euro geëxporteerd naar China. Dat is 860 miljoen minder dan dezelfde periode in 2017. Ruim de helft van de afname betrof industrieel afval: die categorie daalde van 830 miljoen tot 340 miljoen euro (60 procent minder).

Lees ook: China wil ons plastic niet meer hebben. Wat nu?

De verwachting is dat deze ontwikkeling verder door zal zetten. Volgens het CBS is de export van dit afval niet verplaatst naar andere Aziatische landen. “Wij nemen aan dat het in principe in Nederland blijft en hier verder verwerkt wordt.”

Toename export babymelkpoeder

Ook de export naar China van gespecialiseerde machines onder meer bedoeld voor landbouw en fabrieken nam sterk af. De eerste acht maanden van 2017 bedroeg die nog 792 miljoen euro, dezelfde periode dit jaar slechts 474 miljoen. Het CBS heeft hier niet direct een verklaring voor.

Overigens nam de uitvoer van babymelkpoeder naar China dit jaar juist toe. Tot en met augustus ging het om bijna 700 miljoen euro, een stijging van 16 procent. Daarmee is babymelkpoeder nu het belangrijkste exportproduct naar China van Nederland. Verder exporteerde Nederland nog voor 440 miljoen euro aan andere voedingsmiddelen naar China, waaronder vlees- en zuivelproducten.