Recensie

Recensie Muziek

Soepel en gloedvol ronkend Jazz Orchestra

Ruim twintig jaar tast het veelzijdige Jazz Orchestra of the Concertgebouw de grenzen van bigbandmuziek af met bekwaam gebrachte, plezierige swing. Daarvoor is, zeker met een blikvangende gast, altijd wel een publiek te vinden. Maar al die vakkundigheid werd kleurloos. En als het repertoire niet meer zo de tijdgeest vangt, terwijl de omgeving onherroepelijk verandert, hoop je op een ommezwaai.

En die kwam. Het orkest heeft, onder leiding van de Amerikaan Dennis Mackrel en Rob Horsting, een nieuwe gretigheid gevonden. Dat is in alles merkbaar op Crossroads. Het is een omwentelend dubbelalbum dat in de eerste plaats soepel en gloedvol ronkt en in het tweede deel intrigeert met meer abstractere uitdagingen. Het blikveld is duidelijk verruimd: breed uitgedachte composities vol harmonische wendingen, gemotiveerd kristalhelder samenspel en solisten als saxofonist/basklarinettist Joris Roelofs met een eigen verhaal.