Recensie

Recensie

Netflix maakt series van zestien kinderboeken van Roald Dahl

Online videodienst Netflix gaat animatieseries en -films maken van zestien kinderboeken van Roald Dahl. Met Sjakie, GVR en de Griezels tegen Disney.

Charlie and the Chocolate Factory (Tim Burton, 2005) was de tweede verfilming van het boek van Roald Dahl. In 1971 verscheen Willy Wonka & the Chocolate Factory (Mel Stuart).
Charlie and the Chocolate Factory (Tim Burton, 2005) was de tweede verfilming van het boek van Roald Dahl. In 1971 verscheen Willy Wonka & the Chocolate Factory (Mel Stuart).

De grote vriendelijke reus, de gekke chocolademaker Willy Wonka, en de verschrikkelijke juffrouw Bulstronk – vanaf volgend jaar staan ze allemaal op Netflix. De online videodienst gaat animatieseries en -films maken gebaseerd op zestien kinderboeken van Roald Dahl, zo maakte Netflix en de rechtenbeheerder Roald Dahl Story Company dinsdag bekend.

Met de personages uit Dahls boeken wil Netflix volgens The Guardian, een ‘fictional universe’ bouwen: een web van aan elkaar verbonden films en series, vergelijkbaar met Marvels superhelden of de Disney- figuren. Dat betekent ook dat Netflix zelf verhaallijnen gaat bedenken, die voortborduren op Dahls werken. De deal bevat vrijwel alle kinderboeken van Dahl.

Met de grote aankoop, voor een onbekend bedrag, maakt Netflix zich klaar voor het vertrek van de Disneyfilms en -series. Disney wil een eigen videoplatform bouwen en zal dan vermoedelijk zijn producties van andere platforms als Netflix halen. Kindervideo is belangrijk voor Netflix. Volgens de dienst kijkt 60 procent van de abonnees naar kinderfilms en -series. Netflix heeft wereldwijd 137 miljoen abonnees, dus dat zouden 82 miljoen huishoudens zijn.

Zwarte humor

Met 250 miljoen verkochte boeken is de Noors-Britse Roald Dahl (1916-1990) een van de succesrijkste schrijvers ter wereld, gewaardeerd door zowel het grote publiek als de critici. Kinderen kunnen geen genoeg krijgen van zijn fantasierijke verhalen waarin volwassenen de vijanden, en kinderen de kampioenen zijn. Nooit zoet of moralistisch, geregeld gruwelijk, altijd vol zwarte humor. Dahls boeken zijn al vaak verfilmd, door regisseur als Steven Spielberg, Wes Anderson en Tim Burton. Warnes Bros werkt aan Willy Wonka, een prequel van Sjakie en de chocoladefabriek.

The Financial Times meldde woensdag dat Netflix volgend jaar zijn Europese productie met een derde wilde uitbreiden. Dit jaar maakt de videodienst 141 Europese series en films, volgend jaar zijn dat er 221. Kosten: 1 miljard euro. Met deze uitbreiding zegt Netflix volgend jaar te voldoen aan de Europese richtlijn dat het aanbod voor minstens een derde uit Europese producties moet bestaan. Tegelijk vergroot Netflix zo zijn druk op Europese tv-zenders.

BBC en de commerciële Britse zenders praten over een gezamenlijke videodienst, om weerstand te bieden aan de Amerikaanse videodiensten. Om dezelfde reden willen Haagse politici dat NPO, RTL en Talpa meer werk maken van de gezamenlijke videodienst NLziet.