Rusland breidt luchtafweer op de Krim uit

Het systeem is ontworpen om vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten uit de lucht te schieten en zal binnenkort in gebruik genomen worden.

Een Russische militair loopt voor het luchtafweersysteem S-400 tijdens een militair forum in Moskou in 2017.
Een Russische militair loopt voor het luchtafweersysteem S-400 tijdens een militair forum in Moskou in 2017. Foto Yuri Kochetkov/EPA

Rusland heeft woensdag aangekondigd de inzet van luchtafweersystemen op de Krim uit te gaan breiden. Dat meldt een Russische kolonel aan persbureau TASS. Rusland zal een extra S-400 ‘Triomf’ installeren, de Russische tegenhanger van het Amerikaanse middellangeafstand-luchtafweersysteem ‘Patriot’.

“Het nieuwe systeem wordt binnenkort opgenomen in het arsenaal om het Russische luchtruim te verdedigen. Het komt ter vervanging van het vorige luchtafweersysteem”, zegt de kolonel volgens het Russische persbureau Interfax. Het luchtafweersysteem is de afgelopen tijd succesvol getest en wordt via het spoor naar het schiereiland vervoerd, aldus Interfax. Tegen de persdienst zegt de kolonel dat in ieder geval één “extra” systeem wordt geïnstalleerd.

De S-400 is in staat doelen te raken op 400 kilometer afstand en op een hoogte van maximaal 30 kilometer. Het is ontworpen om vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten uit de lucht te schieten, maar kan ook gebruikt worden tegen doelen op de grond of op zee. De S-400 kan worden ingezet tegen meerdere raketten tegelijkertijd.

Op scherp

De nieuwe installatie stond vermoedelijk al een tijdje op de Russische planning, maar is nu extra opvallend gezien de reeks incidenten in het conflict tussen Rusland en Oekraïne op de Zee van Azov. Dat is de binnenzee die omringd wordt door het door Rusland bezette schiereiland de Krim en een Oekraïense en een Russische kuststrook.

Rusland sloot zondag de straat van Kertsj, de toegang tot de Zee van Azov en de Oekraïense haven Marioepol, af met een olietanker. Rusland enterde daarop drie Oekraïense marineschepen en nam deze in beslag. Ook werden de 24 opvarenden vastgezet. Woensdagochtend is in tien Oekraïense regio’s voor dertig dagen een staat van beleg ingesteld, omdat gevreesd wordt voor een Russische invasie.

Dinsdag schreef minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) aan de Tweede Kamer dat Rusland het rakettenverdrag INF schendt. Rusland zou een kruisvluchtwapen hebben ontwikkeld dat een bereik heeft van meer dan 500 kilometer, wat volgens het INF-verdrag verboden is.