Republikein Hyde-Smith wint Senaatsrace in Mississippi

Hyde-Smith, een bondgenoot van president Trump, baarde opzien met een uitspraak over ophanging. Met haar zege is de definitieve zetelverdeling in de Senaat uitgekomen op 53 Republikeinen en 47 Democraten.

De Amerikaanse senator Cindy Hyde-Smith maandag tijdens een campagnerally in Mississippi met president Donald Trump (links).
De Amerikaanse senator Cindy Hyde-Smith maandag tijdens een campagnerally in Mississippi met president Donald Trump (links). Foto AFP / Jim Watson

De Republikein Cindy Hyde-Smith heeft dinsdag de verkiezing gewonnen om een zetel in de Amerikaanse Senaat namens de zuidelijke staat Mississippi. Het was de laatste race voor een Senaatszetel die nog onbeslist was sinds de tussentijdse verkiezingen van begin deze maand. Dat melden Amerikaanse media.

Hyde-Smith, een omstreden kandidaat die dit voorjaar werd benoemd tot opvolger van de afgetreden Republikeinse senator Thad Cochran, versloeg in de tweede stemronde zoals verwacht haar uitdager, de Democraat Mike Espy, een voormalige minister van Landbouw onder president Bill Clinton. Een tweede ronde was nodig omdat geen van de vier kandidaten begin deze maand 50 procent van de stemmen haalde.

Lees ook: Grimmige Senaatsverkiezing in Mississippi met stroppen aan bomen

De 59-jarige Hyde-Smith baarde tijdens de campagne opzien door aan de zijde van een aanhanger te zeggen: “Als hij me zou uitnodigen voor een openbare ophanging, zou ik op de eerste rij zitten.” De opmerking werd veroordeeld door velen in Mississippi, een staat met een geschiedenis van het lynchen van zwarte Amerikanen. Ook kwam ze in opspraak wegens een foto uit 2014 waarop ze een militaire pet droeg van de Confederatie, het zuidelijke deel van de Verenigde Staten dat zich afscheidde tijdens de Amerikaanse burgeroorlog van de negentiende eeuw.

Hyde-Smith, die werd gesteund door president Donald Trump, is de eerste vrouw die is gekozen als lid van het Congres namens Mississippi, een conservatieve staat. Espy, een 64-jarige kandidaat van Afrikaans-Amerikaanse achtergrond, hoopte op een onwaarschijnlijke doorbraak in de diep rode staat, zoals de Democraat Doug Jones een jaar geleden boekte in het aangrenzende Alabama. Jones nam het toen op tegen de uiterst omstreden Republikein Roy Moore.

Definitieve zetelverdeling

Met de zege van Hyde-Smith is de definitieve zetelverdeling in de Senaat uitgekomen op 53 Republikeinen en 47 Democraten (onder wie twee onafhankelijke senatoren die meestemmen met de Democraten). Dat is een netto winst van twee zetels voor de partij van Trump - een marge die de Republikeinen in de Senaat in staat stelt wetten aan te nemen en rechtersbenoemingen goed te keuren zonder veel rekening te hoeven houden met enkele gematigde Republikeinen.

In het Huis van Afgevaardigden boekten de Democraten een ruime overwinning: ze veroverden zeker 39 zetels op de Republikeinen en haalden er een meerderheid. Eén race aan de Huiszijde is nog onbeslist.