Patstelling bonden en FME duurt ‘te lang’

Grootmetaal De cao-onderhandelingen in de ‘metalektro’ duren al maanden. Bedrijven zijn het zat en willen dat de FME de boel beter managet.

Het protestbord van FME-onderhandelaar Ab van der Touw wordt weggedragen bij een stakingsactie.
Het protestbord van FME-onderhandelaar Ab van der Touw wordt weggedragen bij een stakingsactie. Foto OLAF KRAAK/ANP

Zelfs over de beschrijving van een demonstratie zijn ze het faliekant oneens. Maandag liepen zo’n 150 werknemers in de metaalsector ongevraagd het kantoor van werkgeverskoepel FME in Zoetermeer binnen. Een „vreedzaam” protest, noemde organisator FNV van de ‘sit-in’ achteraf. „De sfeer” was „goed”, twitterde de persvoorlichter.

Maar bij FME vonden ze dat ze met „geweld” waren bestormd en dat er sprake was van „intimidatie en bedreiging”. Een woordvoerder: „Iemand riep: als je nou niet opendoet, sla ik je op je muil. Dat is intimiderend hoor, als er opeens 150 man in je hal staat te schreeuwen. We hebben de liften afgesloten en de politie gebeld.” Nadat die arriveerde, kwam voorzitter Ineke Dezentjé Hamming naar beneden om te praten.

De twee lezingen illustreren de staat van de onderhandelingen over de cao ‘metalektro’, voorheen grootmetaal. Die zitten al maanden muurvast, mede door het grote onderlinge wantrouwen tussen de onderhandelaars. Dat zijn oud-topman Ab van der Touw van Siemens Nederland voor FME en vakbondsvrouw Petra Bolster voor FNV. De vakbonden willen, naast meer zeggenschap over uren en meer loon voor jongeren en inhuurkrachten, 3,5 procent loonstijging, volgens de vakbond geen gekke eis in tijden van hoogconjunctuur en krapte op de arbeidsmarkt. De werkgevers vinden 2,5 procent genoeg.

Intussen blijven de stakingen doorgaan: vorige week in Limburg, dinsdag nog in Friesland en Nijmegen. Bij bedrijven als Scania, DAF, VDL en Fokker is het werk sinds juni al meerdere keren stilgelegd. De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, waaronder bedrijven als Siemens, Thales, IHC, Stork en Damen Shipyards.

Nederlandse bonden staken vrijwel nooit, maar economisch herstel leidt al een tijd tot groeiende onrust. Lees ook: Nederland is niet meer bang om te staken

Die getroffen bedrijven raken de stakingen nu zo zat, dat ze niet alleen chagrijnig zijn op FNV, maar ook bij FME beginnen te klagen. „We hebben afgelopen maanden meerdere keren bij de bonden én bij de FME aangedrongen: ga nou aan tafel met elkaar”, zegt een woordvoerder van VDL in Eindhoven. „We zijn ontevreden over de ontstane situatie. Dit duurt te lang.” Een woordvoerder van DAF: „Het gaat goed met de economie, het gaat goed met DAF, daar moeten medewerkers van profiteren. We hopen dat FME en bonden zo snel mogelijk weer aan tafel gaan.”

Een commissaris die betrokken is bij meerdere, bij FME aangesloten bedrijven en die anoniem wil blijven, bevestigt dat er gemopperd wordt in de bestuurskamers over de rol van de koepel. „Stakingen verzieken de sfeer op de werkvloer. Dat wil je niet. De bedrijven willen dat de FME de onderhandelingen goed managet.” De kritiek is onder meer dat Ab van der Touw weinig ervaring met cao-onderhandelingen zou hebben.

De twee partijen waren enkele weken terug nog dicht bij een akkoord. Dat bleek uit een verslag van twee bemiddelaars die door de partijen aan de onderhandelingen waren toegevoegd om de boel vlot te trekken. Dat verslag kreeg Het Financieele Dagblad in handen. Daaruit blijkt dat FME op het laatste moment met nog vijftien nieuwe geschilpunten aan kwam zetten. Daarop liepen de onderhandelingen vast, met „overmatig wantrouwen” tot gevolg. FME-voorzitter Dezentjé Hamming heeft nu beloofd de onderhandelingen weer op te starten.