‘Oud zeer’ is weg: hereniging Schippers en oude coach een feit

Atletiek Dafne Schippers is terug bij haar oude coach Bart Bennema. Een logische keuze, maar de hereniging leek eerder ver weg.

Dafne Schippers (rechts) met haar coach Bart Bennema tijdens de WK in Beijing in 2015.
Dafne Schippers (rechts) met haar coach Bart Bennema tijdens de WK in Beijing in 2015. Foto Karel Delvoye/ANP

Dafne Schippers heeft een voor de hand liggende vervanger gevonden voor de plots vertrokken trainer Rana Reider: de sprintster keert terug naar haar oude coach Bart Bennema.

Een aannemelijke stap van Schippers, omdat Bennema als coach past bij haar niveau als sprintster. Hij heeft Schippers van jongs af aan getraind en haar groot gemaakt, eerst als meerkampster, later als sprintster. Hun grootste succes was Schippers’ wereldtitel op de 200 meter in 2015 in Beijing in de onwaarschijnlijk snelle tijd van 21.63 seconden.

Eveneens een begrijpelijke keus van Schippers, omdat Bennema waarschijnlijk de enige coach is die haar op het oude niveau kan terugbrengen. Onder Reider werd ze in 2017 weliswaar opnieuw wereldkampioen op de 200 meter, maar uit haar tegenvallende tijden en licht teleurstellende resultaten (brons op de 100 en zilver op de 200 meter) afgelopen zomer op de EK in Berlijn bleek geen sprake van progressie. Integendeel, haar niveau onder Bennema haalde ze nooit onder Reider.

De hereniging met Bennema lag voor de coach minder voor de hand. Afgelopen zomer was hij in NRC nog allesbehalve toeschietelijk. „Ik zou dat een heel slecht plan vinden”, zei Bennema toen. Maar na het vertrek van Reider, die vanwege persoonlijke omstandigheden naar zijn familie in Florida terugkeerde, zei zowel Schippers als Bennema desgevraagd dat een hernieuwde samenwerking bespreekbaar was.

Lees ook ons interview met Bennema van afgelopen zomer: ‘Je kunt niet altijd maximaal presteren’.

Weinig oud zeer

Volgens Derek Schippers, broer en manager van de sprintster, waren er voor zijn zus weinig blokkades voor een terugkeer naar Bennema. „Er was voor Dafne weinig oud zeer. Er is na de breuk altijd contact gebleven”, zegt hij. Volgens hem was een verlengde samenwerking met Reider wel Schippers’ intentie voor het nieuwe seizoen.

Van Bennema is bekend dat zijn ongenoegen over de breuk in 2017 meer bij Reider dan bij Schippers zit. Hij nam de trainer, die hij ooit als sprintadviseur bij de training van Schippers betrok, kwalijk zijn pupil van hem te hebben afgetroggeld. Daarna was hun relatie licht bekoeld.

Na Reiders vertrek werd Schippers door de Atletiekunie voorlopig aan de trainingsgroep van Bennema en talentcoach Rogier Ummels toegevoegd. Tijdens een trainingskamp, deze week in het Turkse Belek, zijn onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Charles van Commenée de laatste obstakels weggenomen en werd de samenwerking tussen Bennema en Schippers hersteld. De sprintster komt nu in een groep waarvan ook de sprinters Churandy Martina en Jamile Samuel, evenals de hordeloopster Nadine Visser deel uitmaken.