Onderzoeksraad kritisch op kabinetsbesluit tegen vuurwerkverbod

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is een landelijk verbod op sommige soorten vuurwerk nodig. Het kabinet bepaalde in november anders.

Kinderen kijken naar Het Nationale Kinder Vuurwerk voor de Erasmusbrug.
Kinderen kijken naar Het Nationale Kinder Vuurwerk voor de Erasmusbrug. Foto Robin Utrecht/ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft woensdag kritiek geuit op de beslissing van het kabinet om geen vuurwerkverbod in te stellen. De OVV deed vorig jaar de aanbeveling om een landelijk verbod af te kondigen voor vuurpijlen en knalvuurwerk. Volgens de raad doet de regering nu te weinig tegen gevaarlijk vuurwerk.

Door de jaarlijkse slachtoffers onder consumenten vindt de raad dat de individuele vrijheid van het afsteken van vuurwerk niet opweegt tegen de gevaren ervan. “Jaarlijks overlijdt gemiddeld één persoon als gevolg van vuurwerk”, stelt de Onderzoeksraad in een verklaring. Honderden mensen raken gewond.

Overal in Nederland worstelen gemeenten met vuurwerk

De Onderzoeksraad deed in 2017 een voorstel om met een deelverbod op sommige soorten vuurwerk het gevaar (van met name vuurpijlen) en de overlast (veroorzaakt door knalvuurwerk) te verminderen. Het kabinet besloot dit jaar echter dat een dergelijk verbod niet landelijk wordt ingesteld. Wel wordt het volgens minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) makkelijker voor gemeenten om lokale verboden in te stellen. Die maatregelen zijn volgens de OVV onvoldoende, staat in een notitie (pdf) waarin wordt beoordeeld of de aanbevelingen zijn opgevolgd.

OVV: wel landelijke aanpak

De minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecreatis van Infrastructuur en Waterstaat hebben aan de OVV laten weten dat pas wordt gekeken naar het landelijk verbod als blijkt dat andere maatregelen niet werken. Volgens de Onderzoeksraad had de regering deze aanbeveling, “met afstand de belangrijkste van het rapport”, wel direct moeten opvolgen.

Het onderzoek van de OVV werd uitgevoerd op verzoek van de grote gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. De OVV signaleert dat de deelnemende gemeenten aan het onderzoek vinden dat voor vuurwerk “een landelijke aanpak nodig is”.