‘Onderwijsinspectie geeft VMBO Maastricht laagste beoordeling’

Volgens de inspectie is de Limburgse school ‘zeer zwak’, schrijft Trouw. VMBO Maastricht krijgt een jaar de tijd om te verbeteren, anders dreigt financiering weg te vallen.

De eindexamens van honderden leerlingen van VMBO Maastricht werden afgelopen zomer ongeldig verklaard.
De eindexamens van honderden leerlingen van VMBO Maastricht werden afgelopen zomer ongeldig verklaard. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De onderwijsinspectie heeft VMBO Maastricht de zeldzame, laagste beoordeling gegeven van ‘zeer zwakke school’. Dat meldt Trouw woensdag op basis van een samenvattend rapport bedoeld voor ouders van leerlingen. De school moet binnen een jaar orde op zaken stellen, anders kan de minister van Onderwijs maatregelen nemen om de financiering te stoppen.

Lees ook: Bestuurders school examendebacle Maastricht stappen op

Hoewel de kwaliteit van de lessen zelf goed zou zijn, oordeelt de inspectie volgens Trouw hard over VMBO Maastricht. Begeleiding voor leerlingen zou tekort schieten en de school zou niet genoeg doen om leerlingen zich veilig te laten voelen. Ook moet VMBO Maastricht ervoor zorgen dat minder lessen uitvallen en minder wordt gespijbeld. In oktober schreef de inspectie al dat de school zich onder meer onvoldoende hield aan de examenregels.

VMBO Maastricht kwam afgelopen zomer in opspraak toen diploma’s van 354 eindexamenkandidaten ongeldig werden verklaard. Zij hadden onderdelen van het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) niet afgerond en hadden daarom nooit mee mogen doen aan het eindexamen. De meeste leerlingen konden herkansen en zijn inmiddels geslaagd.

Half december rapporten openbaar

De onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan naar de onderwijskwaliteit bij VMBO Maasticht en tien anderen scholen onder de koepel van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). De conclusies zijn volgens een woordvoerder van de inspectie reeds gedeeld met de verschillende scholen. Volgens Trouw kregen ouders van kinderen van VMBO Maastricht eerder deze week al een samenvatting te zien. De onderwijsinspectie doet verder nog geen uitspraken over het onderzoek, half december worden de rapporten over de verschillende scholen openbaar gemaakt.

LVO-bestuursvoorzitter André Postema en voorzitter van de Raad van Toezicht Jan Schrijen legden maandag hun functie neer vanwege het debacle rondom VMBO Maastricht. Postema, die in eerste instantie niet wilde vertrekken, zei dat hij op verzoek van de raad “rekenschap” moest geven voor wat mis is gegaan bij de school.