Oekraïeners vast na maritieme clash met Rusland

Zee van Azov Rusland beschuldigt de aangehouden Oekraïeners van illegale grensoversteek, Oekraïne spreekt van „poging tot moord”.

Gearresteerd Oekraïens crewlid
Gearresteerd Oekraïens crewlid Foto AFP

Rusland houdt de Oekraïense bemanningsleden die zondag werden gearresteerd bij een militair incident voor de Straat van Kertsj op de Zwarte Zee, nog zeker twee maanden vast. Van de 24 gearresteerde Oekraïeners werden er dinsdag 12 voor een periode van ten minste twee maanden vastgezet op last van de rechtbank van Simferopol, een stad op de door Rusland geannexeerde Krim. De mannen worden door Rusland vervolgd wegens het illegaal oversteken van de grens. Drie Oekraïense matrozen die tijdens het indicent gewond raakten, zouden volgens mediaberichten in het ziekenhuis zijn ingerekend. Over de overige arrestanten zal de rechter woensdag beslissen, aldus het Russische persbureau Interfax.

De hechtenis van de mannen volgt op een escalatie dit weekend bij de Zee van Azov, de binnenzee bij de Krim waar de Russisch-Oekraïense spanningen al maanden oplopen. Zondag bereikten de vijandelijkheden een hoogtepunt toen twee Oekraïense militaire schepen en een sleepboot door een schip van de Russische kustwacht werden tegengehouden, beschoten en geramd. De bemanning werd vervolgens gearresteerd. Volgens de Russische inlichtingendienst FSB, dat het gebied deels controleert, negeerden de schepen een Russisch verbod om de 12-mijlszone rond de Krim door te varen.

Oekraïne ontkent dat er een verbod was en stelt dat het had verzocht om een ‘vreedzame doorgang’ richting de Zee van Azov, die door beide landen volgens een afspraak uit 2003 wordt gedeeld. Kiev beschuldigt de betrokken Russische militairen op zijn beurt van illegale inbeslagname, van oorlogshandelingen en van „poging tot moord met voorbedachte rade”.

De Russische staatstelevisie liet video’s zien van de Oekraïense bemanningsleden waarin zij verklaren in overtreding van de regels te zijn geweest. Volgens het hoofd van de Oekraïense marine zouden de verklaringen onder dwang zijn afgelegd. Sinds Rusland een brug afbouwde naar de geannexeerde Krim gedraagt het zich agressiever in het gebied. De internationale scheepvaart klaagt al maanden over corruptie door de Russische kustwacht en over oponthoud door stilleggen van schepen.

De afgelopen dagen uitten verschillende Europese leiders hun zorgen over de vijandelijkheden en riepen beide partijen op om verdere escalaties te voorkomen. President Trump overweegt zijn ontmoeting met Poetin op de G20 af te zeggen.