Noorse oud-minister verdacht van misbruik drie asielzoekers

Ludvigsen was minister van Visserij en gouverneur van de noordelijke provincie Troms. Hij zou drie asielzoekers beloofd hebben te helpen met hun verblijfsstatus.

De voormalig gouverneur van Troms, Svein Ludvigsen, zou drie asielzoekers hebben misbruikt.
De voormalig gouverneur van Troms, Svein Ludvigsen, zou drie asielzoekers hebben misbruikt. Foto Reuters

Een Noorse oud-minister en voormalig gouverneur wordt verdacht van seksueel misbruik van drie asielzoekers. Svein Ludvigsen zou vanuit zijn machtspositie slachtoffers hebben beloofd te helpen met hun verblijfsstatus. Dat heeft Noorse justitie woensdag bekendgemaakt, melden Noorse media.

Ludvigsen was van 2001 tot 2005 minister van Visserij en van 2006 tot 2014 gouverneur van de noordelijke provincie Troms. Het misbruik zou tussen 2011 en 2017 hebben gevonden in zijn huis, chalet, auto en zelfs in het gouverneursgebouw.

Het zou gaan om meerderjarige, mannelijke asielzoekers die aanzienlijk jonger waren dan de 72-jarige Ludvigsen. Zij waren volgens justitie kwetsbaar vanwege hun onzekere juridische positie in Noorwegen. Ook zou een van drie asielzoekers een milde verstandelijke beperking hebben.

Ludvigsen, een vooraanstaande regionale en nationale politicus binnen de Noorse conservatieven, ontkent de aantijgingen. De voormalig bestuurder is inmiddels met pensioen. In januari dit jaar werd hij opgepakt vanwege de aantijgingen, vijf weken later kwam hij voorlopig vrij in afwachting van het onderzoek.