Nieuwe geldschieter voor Woutertje Pieterse Prijs

Kinderboekenprijs De Brook Foundation en Stichting De Versterking financieren de komende twee jaar de Woutertje Pieterse Prijs. Het is de grootste jaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur van Nederland.

Uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs 2018.
Uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs 2018. Foto Chris van Houts

De toekomst van de Woutertje Pieterse Prijs voor kinderliteratuur is voorlopig veiliggesteld. De prijs heeft een nieuwe geldschieter gevonden in de Brook Foundation, een vermogensfonds van de adellijke familie Van Rappard. Samen met de Stichting De Versterking, die de uitreiking het afgelopen jaar al mogelijk maakte, sponsort het fonds de prijs voor de komende twee jaar.

De Woutertje Pieterse Prijs is de grootste jaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur van Nederland – vanwege verreweg het hoogste prijzengeld, van 15.000 euro. De Gouden Griffel geldt door zijn naamsbekendheid nog steeds als de invloedrijkste en belangrijkste kinderboekenprijs, maar dat kent slechts een prijzengeld van 1.500 euro toe.

Dit jaar won Annet Schaap de Woutertje Pieterse Prijs, voor haar alom bejubelde kinderroman Lampje, waarmee zij overigens ook de Gouden Griffel won.

De financiering van de Woutertje Pieterse Prijs zorgt al jaren voor gedoe: jarenlang was het Lirafonds de geldschieter, tot dat fonds de medewerking in 2014 stopzette en winkelketen Bruna het overnam. Bruna stopte daar na drie edities weer mee, volgend op een wisseling van de directie. Daarna werd geen nieuwe structurele sponsor gevonden.

Die onzekerheid hield dit hele jaar aan. Dit voorjaar werd de prijs, die sinds 1988 jaarlijks wordt toegekend, met een noodfonds in stand gehouden, een oplossing die de komende edities niet kon voortduren. Bestuursvoorzitter Hans Smit zegt in een persbericht de twee fondsen „zeer dankbaar” te zijn.

De ridderlijke familie Van Rappard schenkt jaarlijks enkele tonnen aan goede doelen via de Brook Foundation, waarvan de familieleden Françoise van Rappard-Wanninkhof en Florian Ridder van Rappard bestuurders zijn. De afgelopen jaren steunde het fonds initiatieven op het gebied van cultuureducatie en natuurbeheer, onder meer Human Rights Watch, Nationale Opera en Ballet en het Holland Festival.

De eerstvolgende Woutertje Pieterse Prijs wordt op 11 april 2019 uitgereikt, aan het beste kinderboek van het huidige jaar.