Recensie

Recensie Muziek

Mascis ontdooit en zingt opgewekter dan ooit

Hoe ouder rockhelden worden, hoe meer ze gaan kraken (Neil Young), krassen (Patti Smith) of onverstaanbaar mompelen (Bob Dylan). En met een beetje pech worden ze nog onuitstaanbaar ook. J(oseph) Mascis (52) legde exact de omgekeerde weg af. Hij begon juist als verbitterd ijskonijn, verborg zich achter dikke muren van gewapend distortion-beton en maakte ondertussen het leven van zijn bandleden zo zuur mogelijk. Desalniettemin zou zijn rocktrio Dinosaur Jr. uitgroeien tot grungepionier. Maar: hoe ouder Mascis werd, hoe meer hij ontdooide. Behalve tot een goedgemutste Dinosaur-reünie leidde dat tot verrassend melodieuze soloplaten vol akoestische kampvuur-folk.

Lees ook: Joseph Mascis praat eindelijk

Op zijn derde album Elastic Days zingt hij opgewekter en zuiverder dan ooit, en soms zelfs prachtig tweestemmig (‘I Went Dust’). En ondanks al die euforie kan J gelukkig ook nog schitterend somberen: ‘I don’t peak too early’, verzucht hij in ‘See You At the Movies’: ‘I don’t peak at all.’