Margaret Atwood schrijft vervolg op ‘The Handmaid’s Tale’

Literatuur De roman ‘The Testaments’, die volgend jaar verschijnt, speelt zich ook af in de misogyne dystopie, bekend van de tv-serie.

Elisabeth Moss als de tot slaaf gemaakte Offred in ‘The Handmaid’s Tale’
Elisabeth Moss als de tot slaaf gemaakte Offred in ‘The Handmaid’s Tale’

Schrijver Margaret Atwood komt volgend jaar met een vervolg op haar beroemde roman The Handmaid’s Tale, waarvan videodienst Hulu een populaire tv-serie maakte. In september 2019 verschijnt de roman, die The Testaments gaat heten en zich vijftien jaar afspeelt na de gebeurtenissen met hoofdpersoon Offred uit Atwoods moderne klassieker. De 79-jarige Canadese schrijfster kondigde de roman woensdag aan met een verklaring aan haar lezers, waarin ze zegt dat hun veelvuldige vragen naar de wereld waarin Offred leefde, haar inspireerden tot de nieuwe roman. „De andere inspiratie is de wereld waarin we nu al een poosje leven.” Van The Handmaid’s Tale, de roman waarmee Atwood in 1985 internationaal doorbrak, zijn tot nu toe alleen al in het Engels acht miljoen exemplaren verkocht.

The Handmaid’s Tale maakte de afgelopen jaren een heropleving door, sinds in 2017 de populaire dramaserie uitkwam. De roman werd bovendien profetische kwaliteiten toegedicht: lezers zagen in de Verenigde Staten waar Donald Trump president werd een voorstadium van Gilead, de dystopische versie van Amerika waarin Atwoods roman zich afspeelde. Vrouwen zijn in die totalitaire wereld gereduceerd tot broedmachines.

‘We zouden vrolijker worden en meer verbonden! Pas daarna zagen we de spam, porno en haatberichten’: NRC sprak begin november exclusief met Atwood.

Vrouwen die zich tegen de misogyne uitspraken van Trump en de zijnen richtten, verkleedden zich het afgelopen jaar vaak als protest in de rode gewaden die de tot slaaf gemaakte vrouwen in de tv-serie dragen. De betekenis van de roman veranderde daardoor. „In 1985 kon je makkelijk zeggen: ‘Ach Margaret, wat overdrijf je nou, dat zal toch nooit gebeuren!’” zei Atwood onlangs in een interview met NRC. „Voordat de Muur viel zag men de Verenigde Staten als een liberale democratie, vol met vrolijk lachende, tolerante mensen, in contrast met Rusland. Vrolijke, lachende mensen, die nóóit zoiets zouden doen.”

De nieuwe roman staat los van de tv-serie The Handmaid’s Tale, zo heeft haar uitgever bekendgemaakt; het aanvullende verhaal over Offred dat de tv-makers vertelden, speelt voor Atwood geen rol. Het lot van Offred, dat aan het einde van de roman onbestemd blijft, wordt in The Testaments wél onthuld.