Magnus Carlsen verdedigt voor derde keer wereldtitel schaken

De Noor Carlsen (27), nummer één van de wereldranglijst, bleek zoals verwacht duidelijk sterker dan de Amerikaan Fabiano Caruana (26) in de snelschaakpartijen.

Magnus Carlsen behield zijn wereldtitel schaken in Londen.
Magnus Carlsen behield zijn wereldtitel schaken in Londen. Foto Tolga Akmen/AFP

Er waren bijna drie weken en een beslissende tie-break voor nodig, maar de Noor Magnus Carlsen blijft de beste schaker ter wereld. In Londen verdedigde hij voor de derde keer op rij de wereldtitel, na die voor het eerst in 2013 te hebben gewonnen. In de snelschaakpartijen deed hij zijn reputatie eer aan en was hij duidelijk beter dan zijn Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana.

De beslissende tie-break moest eraan te pas komen, doordat de stand na de twaalf klassieke partijen tussen beiden gelijk was. Dat was geen unicum, maar het gegeven dat alle twaalf partijen individueel in een gelijkspel eindigden wel: het gebeurde voor het eerst in de 132-jarige historie.

Maandag leek het er in de twaalfde partij nog op dat de tie-break niet nodig zou zijn, omdat de 27-jarige Carlsen duidelijk de betere positie leek te hebben en onderweg leek naar een beslissende overwinning. Tot grote verbazing van velen bood hij Caruana een gelijkspel aan. Later zou hij verklaren dat hij er niet zo goed voor stond als mensen zeiden en dat hij niet de juiste ‘mindset’ had gehad om voor de winst te spelen.

Onder tijdsdruk

Woensdag werd duidelijk waarom het voor Carlsen ook makkelijk was op de tie-break te mikken om zijn wereldtitel te verdedigen. Als er iets is waarin de Noor goed is, dan zijn het snelschaakpartijen. Hij kan als geen ander onder tijdsdruk beslissingen maken. Caruana heeft daarmee veel meer moeite en wist dat hij duidelijk de mindere zou zijn, mocht het op een tie-break aankomen.

De gok van Carlsen, als je het met zijn reputatie nog zo kan noemen, pakte overtuigend uit. Hij won in de best-of-four van de snelschaakpartijen (spelers beginnen met 25 minuten, krijgen na elke zet er tien seconden bij) de eerste drie met gemak en was daardoor aan het begin van avond wederom wereldkampioen. Er hoefden geen blitz-partijen, laat staan het zogenoemde Armageddon-scenario (sudden death), aan te pas te komen.

De 26-jarige Caruana, de nummer twee van de wereldranglijst, had de eerste Amerikaanse wereldkampioen schaken kunnen worden sinds Bobby Fischer in 1972.