KPN bezuinigt komende jaren 350 miljoen euro

Hoeveel banen daarmee in het geding komen, kan het telecombedrijf woensdag niet zeggen.

Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

KPN gaat de komende drie jaar ongeveer 350 miljoen euro bezuinigen om investeringen in het datanetwerk mogelijk te maken. Onder meer het mobiele netwerk moet naar 5G worden bijgewerkt, maakte het bedrijf woensdag op de investeerdersdag bekend. Om de miljoenen te besparen, wordt onder meer gekort op arbeidskosten. Hoeveel banen daarmee in het geding komen, kan KPN woensdag tegenover NRC niet precies zeggen.

Volgens een woordvoerder laten de bezuinigingen zich niet direct vertalen naar banenverlies. Dat komt doordat er zowel wordt bezuinigd op intern als ingehuurd personeel. Hoe die verdeling voor eigen personeel uitpakt, is nu nog onduidelijk. Mogelijk wordt een deel van de medewerkers binnen het bedrijf herplaatst. Momenteel telt de telecomgigant ongeveer 13.000 voltijdsbanen.

Een reorganisatie werd al verwacht aangezien het conern al langer te maken heeft met een teruglopende omzet. De Colombiaans-Italiaanse Maximo Ibarra moet daar sinds april dit jaar verandering in brengen. Hij verving topman Eelco Blok die na zeven jaar als bestuursvoorzitter opstapte.

Lees ook het afscheidsinterview met Eelco Blok: Zeven jaar varen met tegenwind bij KPN

Sterke concurrent door fusie Tele2 en T-Mobile

De afgelopen vijf jaar bracht KPN de kosten al met 650 miljoen euro terug door onder meer in de personeelskosten te snijden. Vorig jaar kreeg het telecombedrijf nog eens 300 miljoen euro minder binnen dan in 2016. Dat had volgens KPN zelf onder meer met nieuwe EU-regels te maken, die verbieden hoge kosten voor dataroaming (internetten en bellen in het buitenland) te rekenen. Ook zouden meer klanten kiezen voor een doorgaans goedkoper sim-only-abonnement, in plaats van een pakket met toestel.

KPN wil onder meer een 5G-netwerk aanleggen, dat hogere snelheden internet mogelijk maakt. KPN wil de investeringen in het nieuwe datanetwerk opvoeren naar 1,1 miljard euro, volgens persbureau ANP. Telecombedrijven zitten op dit moment in de startfase van een nieuwer en sneller datanetwerk, dat ook nieuwe toepassingen in auto’s en de landbouw mogelijk moet maken.

Concurrent T-Mobile beloofde voor 2020 ook al zulk supersnel mobiel internet. Deze week werd bovendien bekend dat het bedrijf mag fuseren met Tele2, waardoor KPN en VodafoneZiggo er een sterke concurrent bij krijgen.