Recensie

Recensie Muziek

California en Minnesota: imposante bloemlezing Chris Cornell

‘I’m looking California and feeling Minnesota”, zingt Chris Cornell op z’n loomst in Soundgarden’s ‘Outshined‘. Die dualiteit was autobiografisch: zijn leven leek zo zonnig, terwijl onderhuids het ongemak woekerde. In mei 2017 pleegde hij zelfmoord. Nu is er een eerste bloemlezing van zijn imposante, gevarieerde carrière, met geweldig werk van Soundgarden, Temple of the Dog, Audioslave en Cornell solo.

Lees ook de necrologie: Chris Cornell, de grunge-stem die door merg en been ging

Anders dan bij een ‘best of’, horen bij een bloemlezing ook de drollen. Neem de drie nummers van Timbaland-experiment Scream die op de luxe 4-cd versie van het album staan (anders dan op de veel veiliger samengestelde 2-lp editie), waarvan vooral Steve Aoki’s remix van ‘Part of Me’ echt niet om aan te horen is. Sterk dat de samenstellers (onder leiding van weduwe Vicky Cornell) daar niet van zijn weggebleven; ook dit was Cornell. Misschien is het mede dankzij dat soort stinkers dat zijn beste (‘Black Hole Sun’, ‘Loud Love’, ‘Spoonman’) en mooiste (‘Seasons’, ‘Hunger Strike’, ‘Sunshower’) songs extra hard aankomen. Dit album is net zo Minnesota en California als Cornell zelf was.