Geestelijk vader van Spongebob overleden

Foto iStock

De bedenker van tekenfilmfiguur Spongebob Squarepants is maandag op 57-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Amerikaanse zender Nickelodeon, die de serie over het personage al bijna twaalf seizoenen uitzendt. Stephen Hillenburg overleed aan de gevolgen van spierziekte ALS.

Stephen Hillenburg was van huis uit marien bioloog en leerkracht, en bedacht Spongebob in 1989 als ondersteuning voor zijn lessen. Spongebob was getekend als huis-tuin-en-keukenspons. Hij is áltijd opgewekt. Zijn huis had de vorm van een ananas en met vrienden als Meneer Krab, Octo en Patrick de zeester woonde hij in de fictieve onderwaterwereld Bikinibroek. Eind vorig jaar noteerde Nickelodeon 13 miljard dollar aan merchandise-inkomsten door de serie.

In 2006 was Hillenburg kort in Nederland, en sprak hij met NRC: „Ik vond sponzen altijd erg grappige dieren.” Spongebob werd in meer dan zestig talen vertaald en in ruim tweehonderd landen uitgezonden. Spongebob Squarepants won vier Emmy’s en liefst vijftien Kids’ Choice Awards. Er volgden twee boeken, een musical en twee bioscoopfilms. De eerste van die twee regisseerde Hillenburg zelf. (NRC)