eerlijke geldwijzer

‘ABN Amro en ING Groep verminderen investeringen in fossiele energie niet’

ABN Amro en ING verstrekken meer dan 80 procent van hun financiering in de energiesector aan ‘fossiele’ bedrijven. Dat schrijven de onderzoekers van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van onder meer FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en Amnesty International. De onderzoekers beoordelen elke twee jaar banken op hun investeringsbeleid.

ABN Amro en ING staken volgens de onderzoekers minstens zo veel in olie-, kolen- en gasbedrijven als in de eerdere meetjaren. Bij ABN Amro zou het in 2016 en 2017 zijn gegaan om in totaal 3 miljard euro en bij ING om 7 miljard euro aan leningen voor fossiele-energiebedrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat het percentage ‘fossiele-energieleningen’ over het algemeen daalt. In 2013 en 2014 ging 81 procent van de energieleningen naar fossiele-energiebedrijven, in 2016 en 2017 was dat 74 procent.

Banken zijn erg kritisch op het meetinstrument van de belangenorganisaties. Twee maanden voor de publicatie van dit onderzoek zegden acht grote banken, waaronder ook de doorgaans goed scorende Triodos en ASN Bank, hun medewerking op. De banken hebben kritiek op de methodologie en klagen over het beantwoorden van duizenden vragen. De afgelopen drie jaar probeerden de banken en de onderzoekers er met hulp van een onafhankelijke bemiddelaar uit te komen, maar dat bleek vergeefs.

De in dit onderzoek bekritiseerde ING en ABN Amro hebben afgelopen tijd juist aangegeven dat duurzaamheid hoog op de agenda staat. Zo werken zij met andere banken aan een gezamenlijke klimaatdoelstelling: een percentage waarmee ze de CO2-uitstoot van hun leningen en investeringen willen terugbrengen. Het streven is de CO2-grens nog voor het einde van dit jaar bekend te maken, maar dat blijkt lastig. Banken hanteren verschillende rekenmethoden voor hun klimaatimpact.