Duterte wil communistische rebellen ombrengen

De Filippijnse president wil een doodseskader oprichten tegen zogeheten ‘mussen’ binnen de communistische militie NPA.

Het plan van de Filippijnse president Rodrigo Duterte om een doodseskader op te richten tegen communistische rebellen levert veel kritiek op.
Het plan van de Filippijnse president Rodrigo Duterte om een doodseskader op te richten tegen communistische rebellen levert veel kritiek op. Foto Mick Tsikas/EPA

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft een nieuwe vijand in het vizier. Na de zeer controversiële jacht op drugsgebruikers, richt hij zich nu op communisten. In een toespraak op dinsdag kondigde Duterte een “doodseskader” aan dat toestemming heeft om rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA) te doden, meldt persbureau Reuters.

De NPA is de gewapende tak van de verboden communistische partij op de Filippijnen. In de jaren zeventig en tachtig, tijdens het bewind van dictator Ferdinand Marcos, hebben leden van de NPA talloze veiligheidsagenten en politiemensen omgebracht. Deze leden stonden bekend als de ‘mussen’.

De Filippijnse president wil dat zijn “Duterte-doodseskader” naar transportterminals, eetgelegenheden en andere openbare plekken gaat om de rebellen te doden, volgens The Philippine Star. Ook hangjongeren zouden doelwit moeten zijn, aldus Duterte.

Lees ook dit profiel uit 2016 over de Filippijnse president: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

‘Duterte is onzeker over zijn machtspositie’

Volgens José María Sison, de in Nederland woonachtige verbannen oprichter van de Communistische Partij, zijn deze mussen niet meer actief zoals in de jaren zeventig en tachtig. Tegen de nieuwzender ANC zei hij dat Duterte “doet alsof er talloze mussen zijn die zich onder zijn eigen bed bevinden in het Malacañang-paleis”, de officiële presidentsresidentie in Manilla.

De linkse groepering Bayan schrijft in een verklaring dat de oorlogszuchtige taal van Duterte aanzet tot een serie moorden op “critici van de regering, mensenrechtenactivisten en iedereen die door de regering als ‘rood’ wordt aangemerkt”. Volgens de senator Antonio Trillanes is de Filippijnse president onzeker over zijn machtspositie:

“Hij wil angst zaaien onder de Filippijnse bevolking door te waarschuwen voor een nieuwe reeks moorden. Angst is zijn manier om mensen eronder te houden.”

Het is nog maar de vraag of het plan van Duterte doorgang vindt. De minister van Defensie Delfin Lorenza zei tegen het Filippijnse tv-kanaal van CNN dat hierover nog wordt nagedacht. “Het gevaar is dat misbruik wordt gemaakt van dit soort undercoveroperaties”, liet hij weten.

Onderzoek Internationaal Strafhof

Sinds zijn aantreden in 2016 als president van de Filippijnen begon Duterte een nietsontziende strijd tegen drugsgebruikers. Politieagenten mogen zonder proces verdachten van drugshandel en drugsgebruik op straat executeren. In de afgelopen twee jaar zijn daardoor meer dan vierduizend doden gevallen.

In februari van dit jaar kondigde het Internationaal Strafhof aan een onderzoek te starten naar deze “buitenrechtelijke executies”. Duterte is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. De president liet weten dat hij het onderzoek “verwelkomt”. Volgens hem zijn de aantijgingen nergens op gebaseerd.