Recensie

Recensie Muziek

De verslavende duistere romantiek van Gold Star

Als een gedempte donderslag dient de beste singer-songwriterplaat van het jaar zich aan. Gold Star is het alter ego van Marlon Rabenreither, een gedreven zanger die het beste van Velvet Underground, Replacements, Primal Scream (de ballads) en Ryan Adams in zich verenigt. Rabenreither werd geboren in Oostenrijk maar is inmiddels Amerikaan in al zijn vezels.

Zijn tweede album Uppers and Downers verscheen in september en dreigde in anonimiteit te sterven, als Gold Star niet naar Nederland was gekomen voor twee indringende, memorabele optredens. Daarbij koppelde hij het heilige moeten aan een vanzelfsprekende, bijna achteloze voordracht. Titelnummer ‘Uppers and Downers’ is exemplarisch voor de louche, duistere romantiek die zijn simpel opgenomen songs ademen. Ze spelen zich meestal af in de nacht en gaan over onmogelijk liefdes (I’m stepping out with two lovers…) en alles geven voor de kunst (Now I’m turning 27, I’m getting too old to die young…). Verslavende muziek.