Dafne Schippers keert terug bij coach Bennema

De atlete zat sinds het vertrek van de Amerikaanse trainer Reider zonder coach. Onder leiding van Bennema werd Schippers een van ‘s werelds beste sprintsters.

Dafne Schippers na het winnen van de zilveren medaille op de 200 meter bij het EK in Berlijn van 11 augustus dit jaar.
Dafne Schippers na het winnen van de zilveren medaille op de 200 meter bij het EK in Berlijn van 11 augustus dit jaar. Foto Christian Bruna/ EPA

Atlete Dafne Schippers keert terug bij haar coach Bart Bennema. Na het vertrek van de Amerikaanse trainer Rana Reider eerder deze maand zat de topsprintster zonder coach. De Atletiekunie meldt woensdag dat bondscoach Bennema de komende jaren verantwoordelijk is voor de sprinters (100 meter en 200 meter) met naast Schippers, sprinters Churandy Martina, Jamile Samuel en hordenloopster Nadine Visser.

Onder begeleiding van Bennema groeide Schippers uit tot een van ‘s werelds beste sprinters. Ze ruilde haar specialisme als zevenkamper in voor de sprintafstanden en haalde in 2015 haar eerste wereldtitel op de 200 meter. Twee jaar later prolongeerde ze de titel. Op de Olympische Spelen in Rio van 2016 won ze de zilveren medaille op deze afstand.

Op Twitter schrijft Schippers dat ze uitziet naar de hernieuwde samenwerking.

Twitter avatar dafneschippers Dafne Schippers I am happy to announce that Bart and I have decided to continue our work together. The confidence and trust between us, plus our training with the full sprint team, will for sure bring new exciting times! 🏃🏼‍♀💪🏻 I look very much forward to the journey ahead! https://t.co/hOVSrzyLRW

Onverwachts vertrek

Het vertrek van Reider bij de Atletiekunie was onverwacht. Hij keerde terug naar Florida vanwege ernstig zieke familieleden. Onder leiding van de Amerikaan haalde Schippers opnieuw een wereldtitel op de 200 meter (in 2017), maar het lukte niet om haar tijden te verbeteren. Op het laatste EK in Berlijn in augustus wist Schippers geen gouden medailles te veroveren. Ze won brons op de 100 meter en zilver op de 200 meter.

In de afgelopen drie weken maakten Schippers en vijf andere atleten uit de trainingsgroep van Reider al tijdelijk deel uit van de selectie van Bennema. Hoofdcoach Charles van Commenee zegt in een verklaring dat sprinters nu de “benodigde duidelijkheid” hebben voor het WK 2019 in Doha en de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Voor de andere atleten, onder wie 400-meter-loper Liemarvin Bonevacia, hoopt de Atletiekunie spoedig een structurele oplossing te hebben. Zij worden tijdelijk ook getraind door Bennema.