Coalitie houdt de eigen partijen kort

De Haagse Stemming Vandaag behandelt de Kamer de begroting van Sociale Zaken. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Het pensioendebat werd een aanvaring tussen links en rechts waarbij het kabinet toch nog ruimte liet voor een akkoord met de vakbonden. Rond het Europese leger en het kinderpardon blijkt dan weer veel minder ruimte voor discussie.

P(ENSI)OENDEBAT: Een fel pensioendebat werd het maar af en toe. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees en premier Mark Rutte sloegen gisteren vooral een verzoenende toon aan, in de hoop op toch nog een akkoord met de vakbonden. De premier flirtte opzichtig met de vakbond. “Ik zeg weleens tegen de voorzitter van de FNV dat hij meer VVD-stemmers als lid heeft dan de VVD zelf.” Het kabinet haalde de angel uit het debat met een geijkt politiek middel: een onderzoek naar loskoppeling van de pensioenleeftijd en de stijgende levensverwachting. Voor uitstel van de pensioenkorting voelen ze veel minder. Voor D66’er Koolmees is het nog niet voorbij: hij mag woensdag het fiasco van de zzp-wet in de Kamer uitleggen.

TERUGGEFLOTEN I: Terwijl de discussie over de schadelijkheid van VVD-proefballonnen gisteren nog even doorsudderde, werd ook een D66-ballonnetje doorgeprikt. Minister Kajsa Ollongren liet maandag weten wel iets in een Europees leger te zien. Dat had ze niet afgestemd met Defensiecollega Ank Bijleveld. Die maakte de minister van Binnenlandse Zaken daarop duidelijk dat er geen Europees leger zal komen. “Daar is geen misverstand over.” Ook de ChristenUnie kreeg geen ruimte van het kabinet. Een SP-motie over migrantenkinderen kreeg gisteren geen steun van de CU-fractie, terwijl de leden de partij daar in ruime meerderheid toe hadden opgeroepen.

Teruggefloten II: Waar het kabinet ook geen misverstand over laat bestaan: het boerkaverbod. “We vinden de uitspraken ongepast en ze passen niet bij het ambt van burgemeester”, zei CDA-staatssecretaris Raymond Knops gisteren. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maakte eerder duidelijk haar eigen koers te willen varen en een boerkaverbod niet te handhaven. “Het past gewoon niet bij Amsterdam.” Knops, die gisteren Ollongren verving op Binnenlandse Zaken, zei ervan uit te gaan dat Halsema haar uitspraken terugneemt. Woensdag debatteert de Amsterdamse raad over de kwestie.

NIET-NOBEL: Kunnen alleen slecht nieuws en politieke scoringsdrift Tweede Kamerleden verleiden tot het bijwonen van gastbijeenkomsten, of waren de politici al met hun hoofd bij het pensioendebat? Bij een bezoek van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Denis Mukwege kwamen gisteren slechts vier Kamerleden opdagen: Kirsten van den Hul (PvdA), Isabelle Diks (GroenLinks) en Wybren van Haga (VVD) namen met de voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Raymond de Roon (PVV) deel aan de bijeenkomst met de Congolese gynaecoloog. Na afloop gingen ze wel één voor één met de arts op de foto. Een fel debat met Mario Draghi, directeur van de Europese Centrale Bank, kon vorig jaar bijvoorbeeld op veel meer belangstelling rekenen.

EXPERIMENTEREN: Ziekenhuizen mogen toch zelf medicijnen maken als fabrikanten exorbitante prijzen vragen voor een geneesmiddel. Dat maakt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vandaag bekend, meldt NRC. Het Amsterdamse UMC besloot eerder dit jaar een medicijn tegen een stofwisselingsziekte zelf te gaan maken. In de zomer moest het ziekenhuis daarmee stoppen omdat onzuiverheden werden gevonden in de grondstof voor het medicijn. De prijzen moeten via de eigen productie fors omlaag gaan. Ook omlaag: de prijzen van hepatitis C-geneesmiddelen, zo meldde VVD-minister Bruno Bruins vanochtend.

QUOTE VAN DE DAG

“Er zijn heel veel mensen in Nederland die een dubbelleven moet leiden, omdat de familie niet accepteert wie zij wél zijn.”

VVD-Kamerlid Bente Becker pleit in < em>Pauw voor een grotere kabinetsinzet voor de acceptatie van LHBT-migranten en -vrouwen.