Banenverlies

President Trump ontstemd over reorganisatie GM

President Donald Trump is „zeer teleurgesteld” in autofabrikant General Motors vanwege de grote bezuinigingsronde die het Amerikaanse bedrijf maandag aankondigde. GM maakte bekend dat het fabrieken wil sluiten in de Verenigde Staten en Canada. In Noord-Amerika verdwijnen daardoor ruim 14.000 banen, ongeveer 8 procent van het GM-personeel.

Reden voor de sluiting van de fabrieken is dat de productie van sommige modellen volgens GM verlieslatend is. In de VS staat de verkoop van benzineauto’s onder druk. Grondstofprijzen spelen ook een rol: sinds Trumps regering importheffingen invoerde, is de prijs van staal opgelopen. Eerder dit jaar waarschuwde GM, samen met de andere grote autoproducenten Ford en Fiat Chrysler, al voor deze onbedoelde gevolgen van Trumps handelsoorlog.

Waar de productie van benzineauto’s wordt teruggeschroefd, gaat GM wel door met het ontwikkelen van zelfrijdende en elektrische auto’s. Dat zint Trump allerminst, meldt hij op Twitter: „We kijken nu naar het intrekken van alle subsidies voor GM, ook die voor elektrische auto’s”, aldus de president. GM stelt in een reactie dat het nog duidelijk aanwezig wil blijven in de Verenigde Staten, en dat er mogelijk banen bijkomen op andere plekken in het bedrijf. (NRC)