Arrestatie wegens vergokken donaties goed doel

Een 61-jarige man zou 800.000 euro aan donaties aan Stichting Droom Wens hebben verduisterd die bedoeld waren om de wens van zieke kinderen te vervullen.

Medewerkers van de fiscale opsporingsdienst.
Medewerkers van de fiscale opsporingsdienst. Foto ANP

Een 61-jarige man uit Capelle aan den IJssel is woensdag aangehouden omdat hij ervan verdacht wordt ruim 800.000 euro aan donaties voor stichting Droom Wens te hebben verduisterd. De donaties waren bedoeld om de wens van zieke kinderen te vervullen.

Volgens de FIOD heeft de verdachte dit geld gebruikt op goksites, in het casino en voor privé-uitgaven. De FIOD vermoedt dat mogelijk nog geen 10 procent van de totale opgehaalde donaties van 2014 tot nu is gebruikt “om kinderen te trakteren op een dagje uit”.

De opsporingsdienst van de belastingdienst verdenkt de man ook van valsheid in geschrifte. Tijdens een huiszoeking heeft de FIOD beslag gelegd op de administratie van stichting Droom Wens en op promotiemateriaal. Ook werd ongeveer 1.200 euro aan contant geld in beslag genomen.

Website offline

Droom Wens is opgericht om wensen van kinderen te vervullen die iets traumatisch en ingrijpends hebben meegemaakt. Het gaat om zieke kinderen, slachtoffers van mishandeling en misbruik of kinderen die een of beide ouders hebben verloren, schrijft de stichting op de goededoelenwebsite Geef.

De stichting heeft de fiscale status van een algemeen nut beogende instelling (ANBI), waarvoor belastingvoordelen gelden. De website van Droom Wens is op verzoek van het Openbaar Ministerie offline gehaald. Het adres is gevestigd in de Zuid-Hollandse gemeente Capelle aan den IJssel. Of de verdachte bestuurder was van de stichting, daar kan een woordvoerder van de FIOD “geen mededelingen over doen”.