Afghaans team voor vredesonderhandelingen met Talibaan

Er ligt een stappenplan voor de vredesonderhandelingen met de Talibaan, zegt president Ghani van Afghanistan.

De Afghaanse president Ashraf Ghani tijdens een speech op de VN-conferentie over Afghanistan op 28 november.
De Afghaanse president Ashraf Ghani tijdens een speech op de VN-conferentie over Afghanistan op 28 november. Foto Fabrice Coffrini/Reuters

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft een twaalfkoppig team samengesteld dat gaat onderhandelen over vrede met de Talibaan. Dat maakte Ghani woensdag bekend tijdens een VN-conferentie over het land.

“Na maanden intensief in het hele land de bevolking te hebben geraadpleegd, hebben we een stappenplan voor de vredesonderhandelingen opgesteld”, zei Ghani.

Vijf stappen naar vrede

De president zegt de Talibaan onderdeel te willen maken van een democratische en inclusieve samenleving, waarin de rechten van vrouwen worden gerespecteerd. Het gehele plan bestaat uit vijf stappen. Het onderhandelingsteam is stap een.

Het team wordt aangevoerd door de stafchef van de president. Verder bestaat het uit ministers, staatssecretarissen, een parlementslid, een rechter uit het hooggerechtshof en een vertegenwoordiger van de islamitische Raad van Ulema.

“De presidentsverkiezingen in de lente zijn cruciaal voor succesvolle vredesonderhandelingen”, zei de Ghani volgens persbureau Reuters. “Het Afghaanse volk heeft een democratisch gekozen regering nodig die de vredesovereenkomst ratificeert en invoert en het maatschappelijk verzoeningsproces in gang zet. Het gaat minimaal vijf jaar kosten om het plan te implementeren en de zes miljoen vluchtelingen en intern ontheemden te re-integreren.”

Conflict

Er zijn nog zeer geregeld aanslagen in Afghanistan. In eerste helft van dit jaar zijn er meer burgerslachtoffers gevallen dan in eenzelfde periode in de afgelopen tien jaar. 1.692 burgers lieten het leven door aanslagen van de Talibaan, IS of een andere religieuze groepering, of door regeringsaanvallen.

Bij een luchtaanval in de zuidelijke provincie Helmand vielen dinsdagnacht nog dertig Afghaanse burgerslachtoffers. De aanval was gericht op de Talibaan en er zouden ook zestien Talibaan-strijders zijn omgekomen, meldde persbureau AP.