22 doden door explosie bij chemische fabriek in China

De ontploffing vond plaats op een laadperron naast de fabriek zelf. Er zijn veel vrachtwagens beschadigd geraakt.

Een brandweerman dooft de brand die ontstond na de explosie bij een chemische fabriek in Zhangjiakou.
Een brandweerman dooft de brand die ontstond na de explosie bij een chemische fabriek in Zhangjiakou. Foto EPA/Xinhua News Agency

Bij een explosie in een chemische fabriek in het noorden van China zijn woensdag zeker 22 doden gevallen. Dat melden internationale persbureaus op basis van berichtgeving van de Chinese persdienst Xinhua News Agency. Er vielen 22 gewonden, van wie een aantal naar een ziekenhuis is gebracht.

De ontploffing vond plaats in de stad Zhangjiakou. Door de explosie raakten ook tientallen vrachtwagens en andere auto’s zwaar beschadigd. Veel van de voertuigen werden verwoest door de branden die na de explosie woedden. Het vuur is inmiddels gedoofd, er worden nog opruimwerkzaamheden verricht.

Volgens de lokale autoriteiten vond de explosie vlak na middernacht plaats bij een laadperron naast de fabriek. Bij de ingang zou een tankwagen met gevaarlijke stoffen zijn ontploft, waarna een “kettingreactie” volgde.

Het bedrijf waar het ongeluk gebeurde produceert onder andere bouwmaterialen en chemicaliën voor waterzuivering. In Zhangjiakou worden in 2022 de Olympische Winterspelen gehouden. In het stedelijk gebied wonen zo’n 4,4 miljoen mensen.

Het ongeluk gebeurde in de stad Zhangjiakou, zo’n honderd kilometer ten noorden van Beijing: