VVD’er Van Oosten verlaat Kamer om burgemeester te worden

Van Oosten wordt burgemeester in Nissewaard. Hij is de vierde VVD-parlementariër die de Kamer voortijdig verlaat.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten.
VVD-Kamerlid Foort van Oosten. Foto Valerie Kuypers/ANP

Foort van Oosten vertrekt als Tweede Kamerlid voor de VVD. De liberaal is voorgedragen als burgemeester van fusiegemeente Nissewaard, waarvan Spijkenisse de grootste stad is. Dat meldt die gemeente maandagavond. Van Oosten zat sinds 2012 in het parlement voor de VVD.

De 41-jarige Van Oosten voerde tot nu toe namens zijn partij het woord over Justitie en het Koninklijk Huis. Ook zat hij sinds september de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken voor. Van 2011 tot 2012 was hij wethouder in Schiedam, daarvoor was hij advocaat en voorzitter van de Rekenkamer in de gemeente Leiderdorp. Het is de bedoeling dat Van Oosten op 20 februari 2019 wordt geïnstalleerd als burgemeester.

Eerder VVD’ers vertrokken

Van Oosten is het vierde VVD-Kamerlid dat de Kamer vroegtijdig verlaat sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III in oktober 2017. Eerder vertrok Jeanine Hennis-Plasschaert om de VN-missie in Irak te gaan leiden. Even daarvoor moest Han ten Broeke opstappen, vanwege een “ongelijkwaardige relatie” met een fractiemedewerkster.

VVD-parlementariër Pieter Duisenberg vertrok slechts vijf maanden na het aantreden van het kabinet, om voorzitter te worden van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU). Over zijn snelle vertrek ontstond veel discussie. Van Oosten is niet de laatste liberaal die de Kamer verlaat: Malik Azmani vertrekt binnenkort naar Brussel om namens de VVD plaats te nemen in het Europees Parlement.