Volksbank is nog niet rijp voor privatisering

Staatsbelangen De Volksbank blijft langer in handen van de staat. De voormalige SNS Bank zou nog niet klaar zijn om op eigen benen te staan.

Foto Harold Versteeg/Hollandse Hoogte

De Volksbank is voorlopig nog niet klaar voor privatisering. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van stichting NLFI, die namens de overheid de staatsbelangen beheert. Daar staat in dat privatisering voor medio 2019 niet haalbaar is. Rond die tijd komt er een exitadvies, of anders een nieuw rapport over de voortgang. De NLFI verwacht nu onvoldoende belangstelling van potentiële investeerders.

In 2016 oordeelde de stichting nog dat het twee tot drie jaar zou duren voor de staat de maximale waarde uit de bank zou kunnen halen bij een privatisering. De in 2013 genationaliseerde Volksbank, tot vorig jaar SNS Bank, voert de merknamen ASN Bank, RegioBank, SNS bank en BLG Wonen.

Volgens de NLFI is de bank redelijk goed op weg, maar zijn er belangrijke verbeterpunten. Zo moeten de kosten omlaag. In de eerste helft van dit jaar werd een vijfde minder winst geboekt dan een jaar eerder.

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de val van zakenbank Lehman Brothers een economische crisis inluidde. Lees ook: Banken veiliger? Ze hunkeren nog naar vertrouwen

Topman Maurice Oostendorp filosofeerde afgelopen tijd – onder meer tijdens het jaarcongres van beleggerskoepel Eumedion – hardop over hoe de aanstaande privatisering eruit moet zien. Oostendorp wil voorkomen dat de bank na een beursgang vooral zal streven naar winstmaximalisatie, of hoge bonussen. Hij ziet meer in een alternatieve constructie, waarbij vertegenwoordigers van de klanten, medewerkers, maatschappij en aandeelhouders samen grote beslissingen nemen over zaken als strategie, fusies en overnames, of benoemingen. De dagelijkse bedrijfsvoering zou voorbehouden blijven aan de top van de bank.

In het najaar liet de bank de adviestak van Goldman Sachs onderzoek doen naar mogelijke scenario's voor privatisering. Het resultaat houdt de bank geheim, maar het is duidelijk dat institutionele beleggers, met minder kortetermijnbehoeften, aantrekkelijke nieuwe eigenaren zouden zijn voor de bank.

Identiteit versterken

De NLFI schrijft dat de bank meer tijd nodig heeft om haar identiteit als maatschappelijke bank verder te versterken. De bank werkt al hard aan wat Oostendorp zelf „bankieren met de menselijke maat” noemt. Zo ligt er het plan om voor 2030 een 'klimaatneutrale' balans te hebben. Daarnaast wil de bank coulant omgaan met klanten die hun aflossingsvrije hypotheek of andere schulden niet kunnen terugbetalen. Eerder dit jaar besloot de bank de samenwerking met commerciële incassobureaus te stoppen.

„Voor de enkeling die echt niet wil betalen, blijven we wel werken met de gerechtsdeurwaarder”, zei Oostendorp tegen NRC in aanloop naar het NLFI-rapport. „Het gaat erom dat we bij mensen thuis aan de keukentafel het onderscheid maken met de klant die wel wil, maar niet kan betalen.”

Momenteel wordt een gerechtelijk onderzoek voorbereid naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal voorafgaand aan de privatisering. SNS Reaal was in grote problemen geraakt na financiële problemen en corruptie bij vastgoedtak Property Finance, die SNS Reaal in 2006 kocht. Beleggers raakten toen miljoenen euro’s kwijt.